Reggel már nem volt sorban állás az Erste-fiókokban

-

Szerdán délután 3-4 kelet-magyarországi Erste-fiókban volt némi turbulencia és sorban állás, de csütörtök reggel ilyesmit már nem tapasztaltak – hangsúlyozta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese a bank sajtótájékoztatóján.


Az Erstével kapcsolatban szerdán az az álhír kezdett terjedni, hogy a bank fizetési nehézségekkel küzd, ezért néhány kelet-magyarországi fiókban – Debrecenben és néhány kisebb helyen – zajlott némi turbulencia, sorban állás, pénzkivétel Miután a bank, az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium egységesen hangsúlyozta, hogy a hírnek semmi alapja nincs, és az Erste büntető feljelentést is tett, a szokottnál nagyobb forgalom megszűnt. Egyébként szerdán is bőven a kezelhető szint alatt volt a pénzkivonás.

Csütörtökön a reggeli órákban pedig már nem volt a normálistól eltérő pénzkivonás egyik Erste-fiókban sem – mondta el Harmati László. Hozzátette, a bank mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítse, kik terjesztették a rémhíreket. Ennek egyébként súlyos következményei vannak: a közveszélyokozás vagy rémhírterjesztés bűncselekmény, és nemcsak a hír elterjesztője, hanem továbbítója is bűncselekményt követ el.

A híresztelésről szerdán is sejthető volt, hogy álhír, az Erste likviditása kimagasló és átlag feletti, a régió egyik legerősebb bankjaként több mint 1 millió ügyfelet szolgálnak ki.