Réges-rég, egy kínai galaxisban... – Heti Star Wars-pletykák

Fotó: Maggie Greene, Brendan O’Kane / bokane.org / Maggie Greene, Brendan O’Kane / bokane.org

-

Nem fogják elhinni, milyen menő kínai képregényes Star Wars-feldolgozásra bukkantunk! Kiderül az is, hogy Leia inkább Han Solo lett volna, valamint hogy miért R2-D2 a galaxis legjobb droidja. Továbbá segítünk eldönteni, hova utazzon az ember nyaralni, ha szereti a Star Warst.


„Inkább Han Solót játszottam volna”

Ezt Carrie Fisher mondta, aki Leia Organát játszotta a klasszikus trilógiában, és ugyanezt a szerepet osztották rá a már forgó hetedik epizódban is. Május 25-én a londoni Hay összművészeti fesztivál egyik paneljében szólalt fel a színésznő is, aki elmondta:
„Kicsit mintha »olvadtunk« volna, de jó látni, hogy mindannyian megöregedtünk. Jó, hogy mindannyian egy szobában ültünk, mert ez így nagyon különleges. Mármint, nem hiszem, hogy az Elfújta a szél szereplőgárdája újra összeült volna.”
- - A színésznő az 1977-es Új remény forgatására éppen a drámasuliból való kirúgását követően, 19 évesen jutott el. Elmondása szerint nagyon élvezte az egészet, viszont a forgatókönyv elolvasását követően bánta, hogy Leiát kell játszania.
„Inkább lettem volna Han Solo. (...) Mindig fanyar és kaján. Ő mindig ilyen.”
És hogy melyik volt a kedvenc része Leiaként?
„Imádtam, hogy én nyírhattam ki Jabbát. Amikor megkérdezték a forgatás napján, hogy akarok-e egy kaszkadőrt, aki megöli Jabbát, rávágtam, hogy: Nem! Ez a legjobb dolog, ami színészként érhetett. És az egyetlen motiváció a színészethez, ha kinyírhatsz egy hatalmas szörnyet.”

Ez volt Fisher kedvenc pillanata színészként


Egy igazi rajongó ez alapján tervezi nyaralását

A Huffington Poston bukkantunk rá a NeoMam Studios és De Agostini közös művére, a The Official Star Wars Fact File – Travel Guide című infografikára. A Star Wars hetvenes évek közepe óta íródó története ugyanis rengeteg különböző helyszínen forgott: négy kontinens 23 különböző pontján építettek fel díszleteket, nyolc különböző bolygót megalkotva ezzel. Egy igazi rajongó igyekszik végigjárni ezeket a helyszíneket – Tatuintól az Endorig. - - Itt most csak az első kockát mutatjuk meg, a továbbiakat szép, nagy felbontásban a Star Wars Fact File honlapján lehet megtekinteni.

Miért szeretjük jobban R2-D2-t, mint C-3PO-t?

A galaxis legismertebb droidpárosából egyértelműen az ezüstös kis szemetesláda formájú asztrodroidot szeretjük jobban. Az amerikai National Public Radio egyik műsorában arról kérdezték Clive Thompsont, hogy vajon mi lehet ennek az oka – jól lerobotozzák R2-t, holott minden jóérzésű ember tudja, hogy a robot ≠ droid. A műsor apropója a Smithsonian Magazine májusi cikke volt, amelyet történetesen Thompson jegyzett. A lényeg pár szóban: R2-D2 sokkal emberszerűbben reagál, mint aranyszínű társa, kevésbé idegesítő, sokkal bátrabb és ügyesebb. Ráadásul új korszakot nyitott, hiszen ez volt az első olyan ismert robot droid, amely nem emberszabású volt, így a későbbi fejlesztések során is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem muszáj olyan androidokat építeni, amelyek az emberekre hasonlítanak. A többi ott a cikkben.


- -

Igen, bizony, ahogy már a sorozat olvasói megszokhatták, a Heti Star Wars-pletykák utolsó híre üt mindig a legjobban: ezúttal egy kínai Star Wars-feldolgozást hoztunk el számotokra. A South China Morning Post cikke szerint Maggie Greene, a Montanai Állami Egyetem történész tanára egy vásáron megvásárolt egy rakat képregényt összesen kb. 300 forintért Shanghaiban. Kiderült, hogy köztük egy igazi kincs is lapult: egy, az 1977-es Új remény sztoriját feldolgozó képregény. - - Illetve afféle képes krónika, hiszen egy-egy jelenet van megfestve az adott oldalon, alatta pedig elmesélik, hogy mi is történik. A lianhuanhua műfaja – amelyben ez a kötet is készült – egyébként a 20. század első felében volt népszerű történetmesélési mód Kínában, lényege, hogy összefüggő képsorozatot mesél el. A lianhuanhuák a modern képregények elődjei voltak; amikor éppen nem propagandacélokra használták őket, akkor a kínai történelem legjelesebb eseményeit mesélték el velük. Greene blogposztjában azt írta, hogy jó eséllyel jogtalanul adták ki a könyvet. De hát láttunk mi már olyat, hogy kínai kiadókat azért bírságoltak meg, mert nem akartak jogdíjakat fizetni, csak kiadtak bizonyos köteteket. Bírság lett a vége. Mi viszont most jól megmutatjuk a Star Wars-lianhuanhuát, alant végiglapozható – a Greene által készített scannelt képeket egyébként Brendan O’Kane javította fel.


A Heti Star Wars-pletykák eddigi részeit...

... külön gyűjtőoldalon szedtük össze, ide kattintva elérhetők.