A regensburgi fiúkórus nehezen felejti a pedofil papok emlékét

Fotó: DPA / ARMIN WEIGEL

-

A regensburgi fiúkórus tagjait 1945 és 2014 között 231 esetben bántalmazták, az intézményt hosszú ideig XVI. Benedek pápa testvére vezette. Georg Ratzinger szerint őrültség azt vizsgálni, hány pofont osztottak ki 40 évvel ezelőtt.


Múlt héten tartotta első ülését Németországban az a bizottság, amely vizsgálja, milyen visszaélések történtek a regensburgi katolikus fiúkórusban. A 12 fős testület tagjait gyerekkorukban katolikus papok bántalmaztak. Erről a New York Times számolt be.

A testület azután alakult meg, hogy januárban nyilvánosságra hozták egy jelentést, amely szerint 1945 és 2014 között 231 esetben bántalmaztak gyerekeket. A Regensburger Domspatzen nevű intézményt 1964 és 1994 között Georg Ratzinger, a korábbi XVI. Benedek pápa testvére vezette.

A jelentést egy helyi ügyvéd, Ulrich Weber készítette. Mielőtt a dokumentum elkészült, 72 fizikai és két szexuális bántalmazásról lehetett tudni, amelyeket az intézmény falai között követtek el. A jelentés publikálása után újabb 60 ember jelezte, hogy ők is fizikai visszaélések áldozatai voltak.

Az ügyvéd nyolc hónapon keresztül dolgozott, számos interjút készített, kutatásokat végzett a templom archívumában. A lapnak arról beszélt, hogy a jelenleg 91 éves Georg Ratzinger valószínűleg tisztában volt az intézményben elkövetett fizikai és szexuális visszaélésekkel.

Ratzinger korábban már bocsánatot kért a történtek miatt. Azt mondta, hogy a testi fenyítés a fegyelmezés része volt. Annak viszont nem volt tudtában, hogy szexuális bántalmazások is történtek volna abban az időben, amikor ő vezette az intézményt.

Ratzinger most őrültségnek nevezte a vizsgálatot. A bajor állami tévének arról beszélt, egyszerűen őrültség azt vizsgálni, hogy hány pofont osztottak ki 40 évvel ezelőtt az intézményben.

A fiúkórusok létszáma az elmúlt években csökkent. Ez főként annak köszönhető, hogy a 2010-ben kirobbant botránnyal az egyház nem nagyon tudott megbirkózni. Ebben szerepet játszott a regensburgi egyházmegye konzervatív szemlélete mellette az is, hogy a mai napig jó kapcsolatokat ápolnak az egykori pápával és a testvérével.

Weber a templom vezetői ismerték a visszaélésekről szóló állításokat, mégsem tettek semmit annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő többet. Rudolf Voderholzer püspök három évvel ezelőtt elismerte, hogy nem megfelelően kezelték az ügyet, amely nehéz örökséget jelent.

A német jogszabályok szerint az ehhez hasonló ügyek 30 év után elévülnek. A jelentés azonban három olyan ügyet említ, amelyek az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején történtek. Így ezeket vizsgálják.