Régen volt ilyen kiszámíthatatlan az elnökválasztás eredménye

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Clinton azt ígérte, hogy rendezi a többmilliónyi illegális bevándorló helyzetét, Trump pedig rögtön visszavonná az Obamacare nevű egészségügyi törvényt.


Tizenhat évvel ezelőtt mindössze 537 floridai szavazaton múlt, hogy George W. Bush lett az Egyesült Államok elnöke. S bár a mai és a tizenhat évvel ezelőtti amerikai helyzet nem hasonlítható össze, valószínűleg Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt és Donald Trump republikánus jelölt párharcát sem nagy szavazatarány fogja eldönteni.

Elemzők szerint öt társadalmi csoportnak van vagy lesz döntő befolyása a választási eredmények alakulására: az egyetemi végzettség nélküli fehér férfiaknak, a felsőfokú végzettséggel rendelkező fehér nőknek, a Trump-ellenes republikánusoknak, a Puerto Ricó-iaknak és a mormonoknak.

Az egyetemi végzettség nélküli fehér férfiak képviselik Donald Trump szavazóbázisának legnépesebb táborát. Ők azok, akik az előző választásokon többnyire otthon maradtak.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők viszont, akik korábban hagyományosan republikánusokra szavaztak, most egyre biztosabban sorolnak át a Demokrata Párt híveinek táborába.

Míg a különböző keresztény csoportok, köztük a befolyásos evangéliumi keresztények vagy elfogadták, vagy keblükre is ölelték Trumpot, addig a mormonok nagy arányban utasítják el őt.

Kis csoportot alkotnak a Puerto Ricóból a nagyon rossz gazdasági helyzet miatt az „anyaországba” költözöttek, akiknek elsöprő többsége Floridában él. Nem a legnagyobb szavazói csoport, de Floridában e kicsiny többség is győzelmet hozhat.Clinton azt ígéri, elnökként rendezi majd a többmilliónyi illegális bevándorló helyzetét, ám ehhez kompromisszumra kell jutnia a kongresszussal, ahol a republikánusok várhatóan megőrzik a többségüket. A nemzetközi politikában Clinton prioritása a szíriai helyzet rendezése lenne.


Donald Trump első dolga az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának megindítása és a csendes-óceáni partnerség tárgyalásaiból történő kivonulás lenne. Feloldaná a fosszilis energiaforrások kiaknázására vonatkozó tilalmat, vagyis újraindítaná a szénbányászatot. Visszavonná az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és a kongresszusban előterjesztené a tíz évre szóló és 25 millió új munkahely teremtését ígérő tervét.

Neki is fontos ígérete az illegális bevándorlók helyzetének rendezése, a „terrorizmusra hajló térségekből érkező bevándorlás felfüggesztése” és „a határok rendkívül szigorú ellenőrzése”. A világpolitika azonban nemigen érdekli.