Rég volt ilyen durva hetük a képviselőknek

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Kedden nekiülnek a képviselők, és szombat estig fel sem állnak: most kezdi tárgyalni az Országgyűlés a költségvetést és az adótörvényeket.


A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint az ülés kedden 13 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd két óra interpelláció után jönnek az azonnali kérdések. Kedd este a szerdán elfogadni tervezett javaslatokról mondhatnak még véleményt, majd másnap 8-kor már indul is a következő ülés.


A tervek szerint szerdán reggel megszavazzák a többi között az idei költségvetés módosítását (kell a pénz a kurdisztáni szerepvállaláshoz, és a BKV 52 milliárdos adósságát is átvállalja az állam).

A szavazások után kezdődik a jövő évi költségvetés vitája, erre 30 órájuk van a képviselőknek. Először a kormány kezd egy 40 perces beszéddel, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke fél-fél órát kap. Utána a frakciók vezérszónokai következnek 30-30 percben. Szerdán 6, csütörtökön 14, pénteken 10 óra áll a képviselők rendelkezésére.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat és az adótörvényt szombaton tárgyalhatják 5-5 órában. Van egy harmadik napirendi pont is szombatra; az ülést legkésőbb este 11-kor berekesztik.