Rég volt ekkora őrület állami program körül

Fotó: MTI/EPA / Ciro Fusco

-

Többszörös a túljelentkezés az ingyenes állami kamionsofőr-képzésre. Már 22 ezren regisztráltak, de tanfolyam még nem indult, és a kiválasztás sem kezdődött el. Az állam összesen 6000 fiatal teherautó- illetve kamionsofőri jogosítványának megszerzését finanszírozza.


Júliusban bejelentette a nemzetgazdasági miniszter, augusztustól regisztrálni is lehet, szeptember 19-én újra bejelentették, sőt a fuvarozók és a kormány aláírta a keretmegállapodást az ingyenes kamionsofőri tanfolyamról, ennek ellenére még mindig nem indult el a képzés, tudta meg a VS.

Még tart az egyeztetés a fuvarozók szervezeteivel (Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, valamint a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete), amelyek – mint fogalmaztak – „tagságuk vonatkozásában jelenleg további felmérést végeznek”. Amint rendelkezésre állnak az információk, indulnak az első csoportos tájékoztatók, kiválasztások, majd a képzések, tudtuk meg az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-től (OFA), azt azonban nem árulták el, mit jelent a felmérés.

A program azért indul, mert a két szakmai szervezet felmérte a sofőrhiányt, és ebből kiderült, hogy a cégek legalább 6000 nehézgépjármű-vezetőt tudnának azonnal alkalmazni.

Az OFA honlapján első körben 22 ezren regisztráltak, és 17 ezren már a regisztrációs adatlapot is kitöltötték. Jelentkezni még mindig lehet, nincs más feltétel, mint a 8 általános iskolai végzettség, a betöltött 21. életév és a legalább kétéves jogosítvány.

A kormány 6000 fiatal teherautó- és kamionsofőri jogosítványának, plusz a munkavégzéshez szükséges Gépjárművezetői Képesítési Igazolványának költségeit vállalja át, amelyhez részben uniós forrásból összesen 5 milliárd forintot biztosít. A leendő fuvarozó munkaadók pedig a képzés idejére ösztöndíjat adhatnak a tanulóknak. A két jogosítvány és az engedély több százezer forintba kerülne. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támogatásnak feltétele lesz-e a későbbi munkavállalás.