Rég nem állt ilyen rosszul Merkel pártja

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A németek nem nézik jól szemmel, hogy a német kancellár sokat enged a törököknek és Erdogan elnöknek.


Ha most vasárnap lennének a választások Németországban, akkor Angela Merkel pártja, a CDU csak 33 százalékot kapna, három százalékkal kevesebbet, mint két hete – írták a ZDF német televízió honlapján. Ilyen rosszul még soha nem álltak a német kereszténydemokraták ebben a kormányzati ciklusban, valamint a 2016 eleji menekülthullám alatt sem. Pedig a két héttel ezelőtt még enyhén emelkedett is a támogatottságuk.


A csökkenés hátterében az állhat, hogy Merkel belement abba, hogy vizsgálatot indítsanak Jan Böhmermann humorista ellen, aki a tévéműsora egy paródiájában többek közt „kecskebaszónak” nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A megkérdezettek 80 százaléka szerint a német kancellár túl sokat enged a törököknek a menekültügyi együttműködés miatt. A Böhmermann-ügyben csak 26 százalékuk gondolja úgy, hogy azt Merkel jól kezelte.

Nem csak pártjának, hanem Merkelnek a népszerűsége is sokat romlott az elmúlt hetekben, a +5, -5 közötti skálán április elején még 1,8-ra értékelték, most már csak 0,9-re. Ezzel az ötödik helyre csúszott vissza, pedig a többi népszerű politikus támogatottsága is visszaesett.

A Bundestag többi pártjából a szociáldemokrata SPD maradt 22 százalékon, a Baloldal (Linke) egy százalékkal javítva nyolc százalékra, a Zöldek (Grüne) pedig két százalékot javítva 14 százalékon állnak. A Bundestagon kívüli liberális FPD 7, a populista AfD 12 százalékon állt.