Rég bukkantak ekkora kincsre Amerikában

Fotó: AFP / The Picture Desk / István Hajdu

-

Az amerikai kontinensen talált legfontosabb régészeti kincs lehet egy Panamában feltárt prekolumbiánus síregyüttes, amelynek gazdagsága szakértők szerint Sipán urának 1987-ben Peru északi részén talált pompás sírjáéhoz mérhető, de lehet, hogy még annál is nagyobb.


A Panamavárostól mintegy 150 kilométerre nyugatra, Coclé tartományban, az El Cano Régészeti Parkban talált nekropoliszban kacikák (törzsfőnökök) és előkelő harcosok sírjaira, bennük pedig számos tárgyra, köztük arany-, réz- és smaragdékszerekre találtak a 2008 óta zajló ásatásokon – írta az MTI. A felfedezést két évvel ezelőtt a National Geographic spanyol nyelvű kiadása dobta be a köztudatba. A becslések szerint 700-1000 éves temetőt csak a száraz évszakban tudják kutatni a szakemberek, az eső ugyanis jelentősen lassítja a munkát, a sírokat elárasztja a medréből kilépő Río Grande. A panamai Julia Mayo vezette régészek körében a körülmények ellenére is nagyok a várakozások az ásatásokkal kapcsolatban. A feltárásról dokumentumfilm is készül a spanyol José Manuel Novoa rendezésében. Mayo az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, az ásatások februárban kezdődtek újra, és áprilisban érnek véget. A mostani szezonban egy újabb, minőségében, jelentőségében és méretében a spanyolul Doble Pájarónak (Két madárnak) nevezett előkelő hadvezéréhez fogható sírt nyitnak fel. A kutatók Julia Mayo vezetésével  2006-ban ötezer négyzetméteres területen kezdtek ásni, de csak 2008–2009-ben bukkantak az első leletekre. A feltárt temető hozzávetőleg 300 évig volt használatban.  


„Büntetlenül nem lehet vég nélkül szublimálni,

ha városod forró mocsárra építed.”

 

José Manuel Novoa biztosra veszi, hogy a nekropoliszból előkerülő leletek – csontok, használati tárgyak, kincsek – mind anyagi, mind történelmi értéküket tekintve Sipán urának sírjáéhoz – Amerika eddig ismert leggazdagabb síregyütteséhez – lesznek mérhetők, vagy meg is haladják azt. A régészeti feltárások megörökítésében járatos – 35 éves tapasztalattal bíró – filmes szerint a panamai felfedezést az ott talált aranyon és smaragdon túl a leletek információban való gazdagsága teszi különlegessé. A rendező 2015 szeptemberére tervezi befejezni El Canó-i filmjét, amelyben bemutatja az elmúlt években ott napvilágra került legfontosabb kincseket is. Az alkotásban 3-4 színész és 350-400 statiszta is szerepel azokban a jelenetekben, amelyekben a Coclé kultúrát ábrázolnák.