Recseg-ropog a ManUnited Ferguson távozása óta

Fotó: Getty Images / Alex Livesey

-

A klubnál sem tudják, ki lesz az edző jövőre, a Bajnokok Ligáját megint elbukták, szórják a pénzt, de csekély eredménnyel, miközben az Anglián belüli konkurencia egyre erősebb. Pillanatkép Manchester vörös feléből.


Kulcsfontosságú meccset játszott szombat délután a Manchester United: a Crystal Palace elleni FA-kupa-döntő nem csupán egy újabb trófeáról döntött, de meghatározhatja a csapat következő éveit is. Jelenleg ugyanis fogalma sincs senkinek, ki lesz a következő idényben az edző, mindenesetre Louis van Gaal számára az FA-kupa az utolsó szalmaszál. A csapat, ha nehezen is, de nyert a hosszabbításban.


Manchester vörös felében ettől még kritikus a helyzet. Tavasszal már mindenki biztosra vette, hogy Van Gaalt a nyáron kirúgják, és José Mourinho érkezik a helyére. Aztán a MU elkezdett kapaszkodni a Bajnokok Ligája-indulás után, és bejutott a kupadöntőbe. Azóta a klub mélyen hallgat az esetleges edzőváltásról, márpedig Van Gaalnak érvényes szerződése van még 2016/17-re is.

Csakhogy végül a hollanddal elbukta a BL-helyet a MU, ezzel komoly pénztől esik majd el. És ha ez nem volna elég, a hírek szerint már két sztár – Zlatan Ibrahimovic és Pierre-Emerick Aubameyang – is jelezte, hogy nem igazol a csapathoz, ha Van Gaal marad az edző.


Vörös ördögök (Van Gaal és a kabalafigura)


Ebben a pillanatban tehát csak két dolog biztos a Manchester Unitednél: az edző körüli bizonytalanság – Van Gaal és Mourinho mellett már Ryan Giggs kinevezése, és a Tottenham-edző Mauricio Pochettino elcsábítása is felmerült –, illetve a csapat megroggyant helyzete.

Ez utóbbi egyértelműen Alex Ferguson 2013-as távozásához köthető. Utólag belegondolva egészen hihetetlen, hogy még egy MU-szintű hatalmas gépezetnél is mennyi múlik egyetlen egy emberen. A klub még most is a harmadik leggazdagabb a világon a Forbes legfrissebb kimutatása szerint, de hosszú évekig az első volt, és mivel a verseny szoros – a MU piaci értékben csak 70 millió fonttal marad el a Barcelonától –, könnyen lehet, hogy stabil BL-szerepléssel még most is éllovas lenne.

Viszont Ferguson távozása óta elég silány a csapat európai teljesítménye. A mérleg: két idény BL nélkül, egy BL-nyolcaddöntő, és egy kiesés a csoportkör végén.


Fergie után

A legendás menedzser távozása óta három szezon telt el, és már tudjuk, hogy a MU a következő idényben is csak az Európa Ligában vitézkedhet majd. Nézzük, mire ment a csapat David Moyes edzővel (2014 áprilisáig), majd a 2014/15-ös idénytől Louis van Gaallal:
  • 2013/14 - BL-csoportgyőztes (a Leverkusen, Sahtar Donyeck, Real Sociedad trió előtt), majd a nyolcaddöntőben a Bayern München kiejtette (MU–Bayern 1-1, Bayern–MU 3-1)
  • 2014/15 - Nem indult a BL-ben
  • 2015/16 - Kiesett a csoportkörben (a Wolfsburg és a PSV mögött, CSZKA Moszkva előtt végzett), az EL-ben a Midtjyllandot még kiütötte az idegenbeli vereség után (1-2, 5-1), de rögtön utána az ősi rivális Liverpool teljesen megérdemelten gyűrte le (2-0, 1-1)
  • 2016/17 - Ismét nem indul majd a BL-ben, marad az Európa Liga
Csak két adat, ami érzékelteti a hanyatlást: 2014/15-ben a ManUnited közel húsz év után (1995/96) először nem indult a BL-ben, és 25 év óta először európai kupában sem.

Ferguson a díszpáholyban a Stoke elleni bajnokin


A ManUnited tehát a következő idényben három szezonból másodszor marad BL-szereplés nélkül, a közbülső évben pedig kiesett egy cseppet sem acélos csoportból. Hosszas vesszőfutás esetén pedig még egy ilyen elitklub értéke is erodálódhat – figyelmeztettek már Ferguson távozásakor a sportmarketing guruk.


Négy gyengébb szezon még nem történelmi távlat, de egy ennyire gyorsan változó iparágban azért sok időnek számít. Jövőre az idén bajnoki címért harcoló Tottenhammel is számolni kell, a Manchester City Josep Guardiolával fut majd neki a szezonnak, a Chelsea Antonio Contét szerezte meg a kispadjára, számolni kell az állandó BL-induló Arsenallal is, és ki tudja, mire lesz képes a meglepetésbajnok Leicester, valamint a Liverpool, ahol Jürgen Klopp az első teljes idényét kezdheti meg, és még nemzetközi szereplésre sem kell gondolnia. Magyarul a ManUnited BL-helyezése távolról sem evidens immár.


Hol van már Rooney (b) fénykora?


Mindez azért felkavaró a drukkereknek, mert Ferguson nem egy szimpatikus középcsapatot hagyott maga után: 2013 tavaszán bajnoki címmel távozott, 2011-ben még BL-döntőt játszott a Barca ellen.


Aztán jött Moyes, akivel egy BL-nyolcaddöntő jött össze, és egy mélyrepülés a bajnokságban, aminek következtében 25 év után először nem indult a csapat semmilyen európai kupában. Van Gaallal valamivel stabilabb lett a helyzet, de a MU távolról sem hozta azt, amit egy sztárcsapat-sztáredző kombinációtól várnánk.


Rashford beépítése jó húzás volt Van Gaal részéről


Ráadásul a szakmai kudarc anyagi veszteségekkel párosul. Ferguson távozása óta összesen 208 millió fontot költött el játékosokra a ManUnited, pedig ismételjük: a skót edző bajnokcsapatot hagyott maga után. Ez a 208 millió font nettó költés, azaz ennyivel adtak többet a játékosokért, mint amennyi bevételük a távozókból volt. Egyedül Angel di Maríáért 44 millió fontot kaptak a PSG-től – így sikerült összehozniuk a kétszázmilliós költekezést.


Három idény alatt ez brutális összeg, ráadásul nem hozott semmiféle eredményt. Ha ugyanis a United lemarad a BL-ről, vagy esélye sincs ott jó szereplésre, akkor többé nem beszélhetünk az elmúlt évtizedekben megszokott félelmetes csapatról. A klub még mindig elég erős anyagilag, hogy visszaverekedje magát a szűk elitbe, de egyelőre ott tartunk, hogy május végén nem tudni, ki lesz a következő idényben a menedzser, aki többek közt a nyári igazolásokért is felel.


Ed Woodward

Az ember, aki ismerheti a jövőt: Ed Woodward


A fenti kérdésre talán egyedül Ed Woodward alelnök tudja a választ. A szakember eleinte a klub marketingügyeit intézte rendkívül sikeresen, majd 2013-ban előre lépett, azóta ő felel az igazolásokért is, és Manchesterben úgy tartják, Van Gaal is az „ő embere”. Woodward azonban nincs könnyű helyzetben, elvégre a szurkolók többsége utálja a sorozatos rossz döntései miatt, ahogy utálja a többség az emberét is.


Az egykori pénzügyi guru szakmai vonalon koránt sem brillírozik tehát, ráadásul most döntenie kell: a saját választottjához ragaszkodik, vagy meghajol a közakarat előtt. A legújabb teória szerint Van Gaalt sportigazgatóvá tenné Woodward, így jöhetne mellé edzőnek Mourinho. Kérdés, két ekkora ego elférhet-e egy klubnál?

Bármi is van Woodward (vagy a MU-elnökség) fejében, hamarosan elő kell állniuk vele, mert az idő könyörtelenül telik, a riválisok pedig máris előnyben vannak a csapatépítésben. Folytatás tehát hamarosan, a kérdés csak az, kivel.