Reális az orosz beavatkozás veszélye Ukrajnában

Fotó: AFP Photo/ Vasiliy Batanov / AFP Photo/ Vasiliy Batanov

-

A nemzetbiztonsági bizottság szerint akár mozgósítás is jöhet. A képviselők drámainak minősítették a helyzetet a szomszéd országban.


Reális az orosz beavatkozás esélye a Krímben és Kelet-Ukrajnában is nagyon feszült a helyzet, emellett olyan hírek is érkeztek, hogy mozgósításra is sor kerülhet, ami érintheti a kárpátaljai magyarokat is – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület keddi ülése után. A zárt ülésen a testület meghallgatta a titkosszolgálatok, a külügy, a belügy és a rendőrség beszámolóját. Molnár Zsolt hangsúlyozta: a magyar hatóságok minden eshetőségre felkészültek, de a helyzet „drámai” Ukrajnában. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke ugyanakkor az ülésről távozóban arról beszélt, hogy megnyugtató tájékoztatást kapott a bizottság arról, hogy Kárpátalján nyugalom van és a helyi magyarságot nem veszélyezteti semmi.


Obama is hasonlótól tart

Barack Obama amerikai elnök szerint Oroszország újabb ukrajnai területeket kebelezhet be, egyúttal pedig figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartózkodjon ettől. Obama hangsúlyozta: Putyinnak „egész egyszerűen meg kell értenie, hogy döntési helyzetbe került. Úgy gondolom, rossz döntés lenne (egy újabb ukrajnai beavatkozás), de (Putyin) Oroszország elnöke, és végül ő lesz az, aki meghozza a döntést” - mondta Obama. Az amerikai elnök ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el a Krímben történteket, így a népszavazás sem tekinthető törvényes eljárásnak.