Ronaldo végezte ki a szívós Atléticót

-

A Real Madrid a 11. BL-címét nyerte meg, büntetőkkel. Az utolsót Ronaldo lőtte be, Zidane edzőként is eljutott a csúcsra.


Bajnokok Ligája-döntő:
Real Madrid–Atlético Madrid 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 5-3
Milánó, San Siro, vezeti: Mark Clattenburg (angol), Simon Beck, Jake Collin
Real Madrid: Navas - Carvajal (Danilo, 50.), Ramos, Pepe, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos (Isco, 72.) - Bale, Benzema (Lucas Vázquez, 76.), Ronaldo
Atlético Madrid: Oblak - Juanfran, Savic, Godin, Filipe Luis (Lucas Hernandez, 108.) - Saúl, Gabi, Fernandez (Carrasco, 46.), Koke (Thomas, 116.) - Torres, Griezmann
gól: Ramos (15.), illetve Carrasco (79.)
sárga lap: Carvajal (10.), Navas (47.), Casemiro (77.), Ramos (93.), Danilo (94.), Pepe (111.), illetve Torres (61.), Gabi (93.)


Beigazolódtak a várakozások, még szorosabb BL-döntőt játszott a Real és az Atlético, mint két éve. Ramos korán vezetést szerzett a Realnak, az Atlético később összekapta magát, de Griezmann kihagyott egy 11-est rögtön a szünet után.


A Real aztán többször is lezárhatta volna a meccset, de az egyik kihagyott ziccertömeg után az Atlético kiegyenlített. Úgy tűnt, Zidane túl korán kihasználta a cseréit, míg Simeonénak kettő is megmaradt a hosszabbításra, ennek ellenére a ráadásban közelebb állt a gólhoz a Real.

Gól azonban nem lett, büntetők döntöttek. A Real kezdte a sorozatot, amelyben 4-3-ig senki nem hibázott, akkor azonban Juanfran a jobb kapufa tövére lőtt. Ronaldo abban a tudatban futhatott neki, hogy ha nem hibáz, a Real Madrid megszerzi a 11. BL-győzelmét. A meccsen jobbára csak szenvedő portugál klasszis pedig magabiztosan a hálóba lőtt (5-3).

Alább a percről percre tudósítást olvashatja, de előbb két emberi pillanatot mindkét féltől kiemelünk:
  • Carvajalt sérülés miatt le kellett cserélni az 50. percben - sírva ballagott le a pályáról a szélsőhátvéd
  • Sajátosan ünnepelte az egyenlítést Carrasco: a pálya szélén toporgó barátnőjéhez rohant egy csókértA büntetőpárbaj

A BL-győztes 11-esekkel szerzi majd meg a trófeát, 1-1-es rendes végeredmény után. Oblak az eddigi pályafutása során 14, Navas 33 százalékkal védte a büntetőket (7/1, illetve 3/1). A Real eddig háromból egy büntetőpárbajt nyert meg, az Atlético sem sokkal jobb, ötből két szétlövést nyert meg.


Lucas Vázquez furcsa tánc után belövi, 1-0 a Realnak.
Griezmann - aki hibázott a rendes játékidőben - most nem ront, 1-1.

Marcelo messziről fut neki, és szűken a bal alsóba lő, 2-1.
Gabi nagyon magabiztos, 2-2.

Bale holtfáradtan futott neki, de valahogy belőtte, 3-2. Rögtön a rúgás után meghúzódott a walesi.
Saúl szintén simán begurítja, 3-3.

Ramos furcsa mozgással, de végül is belövi, 4-3.
Juanfran alig fut neki, kapufa, 4-3.

Ronaldo lábában a döntés. Nem hibáz, a Real Madrid 5-3-ra megnyeri a 11-es párbajt.


Ronaldo belövi, vége a thrillernek


Hosszabbítás, 2. félidő

Casemiro cselével és átlövési kísérletével indul a második 15 perc. Cserél Simeone is Filipe Luist Lucas Hernandez váltja. Eredetileg Thomas toporgott a vonalon, Saúlt váltotta volna, de éppen akkor terült el félholtan a gyepen Filipe Luis.


Pepe odarúg Gabinak, ez is lap. Támadásban marad a Real, de már erő senkiben nincs igazán. Torres kezez sután, szabadrúgás 25 méterre az Atlético kapujától. Percekig dömöckölik egymást a játékosok, Kokét ápolják, Simeone okosan tette, hogy mégsem hozta le Saúlt. Csak beáll Thomas, de Koke helyére. Ronaldo a sorfalba lő. A Real támad, Lucas Vázquez helyzetbe kerül, de nem lő, labdát kezel, Lucas Hernández simán odaér.

A hosszabbítás legvégére megint teljesen elfáradt az Atleti, de ebben a Realban most nem volt átütőerő. Jöhet a büntetőpárbaj. Nagyjából egyetlen emberben maradt energia a stadionban, naná, hogy Simeone az.Hosszabbítás, 1. félidő

Vége a rendes játékidőnek, 1-1, jöhet a hosszabbítás. Simeonénak még van két cseréje, Zidane-nak nincs egy sem. Egy kedves Casemiro lökettel indul a ráadás, ez Oblaknak semmiség. Danilo lerántja Carrascót, sárga. Real-szöglet, Ronaldo fejese megpattan, Oblak így védi.


Nemigen történik semmi egy-két percig, az Atlético gurigázgat a Real térfelén, egy szögletig jut el. Griezmann majdnem kilép a védők közül, de Danilo még elpöccinti előle a labdát visszafelé futva. Aztán Real-parádé, de Bale és Modric lövését is blokkolják, Danilo meg mellé lő. Griezmann fölé ollóz egy szöglet után, jön a hosszabbítás második félideje. Addig nézzék meg a gólját a barátnőjével ünneplő Carrascót:A hosszú hajrá Kroos-Isco cserével indul, Zidane-nak már csak egy, Simeonénak két cseréje maradt. Beszorítja az Atlético a Realt, de egyelőre nincsenek nagy helyzetei. Isco talán labdához sem ért az első öt percében. Zidane pedig kihasználja az utolsó cseréjét is, Benzemát Lucas Vázquez váltja.


Rögtön Ronaldo tüzel kapásból, aztán Bale és Vázquez is gólt lőhetne, de szövevényes akció soránó minden kimarad. Az ellenakcióból viszont Carrasco a léc alá bombáz, 1-1. Torres közelről, éles szögből perdít, oldalháló, a túloldalon Bale fejesét Pepe hárítja. Az utolsó percekben a Real támadgat, komoly zavarkeltés nélkül.46-70. perc: Kihagyott 11-es

Az Atlético azonnal támadásba lendül, ahogy Pepe lába is: a középső védő Torrest akasztja, Clattenburg befújja a jogos 11-est, amit az idényben 32 gólt szerző Griezmann a felső lécre lő. Nincs egyenlítés.Carvajal megsérül, a helyére Danilo érkezik. Nem bántotta senki a jobbhátvédet, mindenesetre az egyetlen, lappal rendelkező mezőnyjátékos ment le. Az Atlético jókora káoszt teremt egy szöglet után, de ezúttal sincs gól. Bale egy távoli lövéssel próbálja nyugtatgatni a Real-drukkereket.


Koke merész, túlságosan is merész lövést ereszt meg, veszélyes, de azért elég meghökkentő lett volna, ha bement volna. Egy percre rá már Saúl húzza kapura a labdát a 11-es pontról, alig mellé. Torres sípcsonton rúgja Ramost, lap ez is. Most felváltva támadnak a csapatok, még mindig nincs olyan nyaktörő iram, mint az első 15 percben, de ez már élvezhető játék. Kivéve, amikor Godin brutálisan odalép Ronaldónak, érthetetlen, ez miért nem lap. Szabadrúgás van, de veszélytelen. A 70. percben Benzema egy az egyben mehet kapura, de Oblakba lő.


Szünet

Sergio Ramos jó társaságba került a góljával: eddig mindössze négyen találtak be két BL-döntőben is, Messi, Raúl, C. Ronaldo és Eto'o. Azzal, hogy a gólja után szépen magára húzta a Real az Atléticót, a szünetre már az utóbbi kapura lövési rátája lett jobb: 5 (3 kaput eltaláló)-3 (2). Ez is mutatja, mennyire kétélű taktika ez.


Az Atlético mindenesetre támadásra készül, Fernandez helyére Carrasco érkezik. A Real nem cserélt.


16-45. perc

A gól után nagyjából az eddig látott folytatódik, bár a Real talán egy fokkal óvatosabb. Ez az a meccs, amitől a szkeptikusok tartottak. Benzema és Ronaldo is meglép egyszer-egyszer, az előbbi megvárja a többieket, az utóbbi telibe csűri a védőjét. Elvben a Real most kontrázhat, de a gól óta még nem dolgozott ki helyzetet, az Atlético meg úgy egyáltalán.


Nagyon visszavett a Real, ami lehet okos taktika, de a szurkolói tapasztalat szerint inkább öngól. Szögletet rúg, ívelget az Atleti, bár nagy helyzete még mindig nincs. Casemiro kilép, Benzema beadását védi Oblak. Griezmann a 34. percben gyengén ível rá 18-ról, majd újabb helyzete is akad, lesről. Labdabirtoklás 38 perc után: 52-48 százalék a Realnak.

A félidő második felében látott iramtól biztosan nem kapnak sérvet a fiúk, a szünetben valószínűleg mindkét csapatnak ki kell találnia valamit, persze elsősorban az Atlético van lépéskényszerben. Tíz napja, az EL-döntőben vezetett a Liverpool, de szünet után állva hagyta a Sevilla. Kicsit arra emlékeztet a Real mostani teljesítménye, amennyiben vezet, de visszafogott játékkal.


1-15. perc: Ramos betalál

Elkezdődött a meccs, Koke mindjárt keményen odalépett Casemirónak, aztán még ráadásképp nagyon szúrósan is néz. Marcelo ad rossz labdát, Pepe kivágja, de Torres majdnem eléri. Pepe az ütközéstől szenved, ami veszélyes, mert a Real harmadik nívós középső védője, Varane sérült. Az ötödik percben Koke lőhet tisztán, de rosszul találja el a labdát.


A hatodik percben Bale szabadrúgása veszélyesen csavarodik befelé, Casemiro még beleér, Oblak bravúrral véd. Marcelo ismétlése nagyon gyenge. Hatalmas az iram, egyértelműen döntő szerepe lesz az erőnlétnek és az elszántságnak. Aki lapos, unalmas döntőt várt, arra alaposan rácáfolnak a csapatok eddig. Carvajal becsúszik, egy ütemet késve, Griezmann nagyot esik, Simeone őrjöng, Carvajal végül megkapja a lapot.

Kicsit lecsillapodtak a kedélyek az eszelős kezdés után, ám aztán a Real vezetést szerez egy szabadrúgás után: Kroos ível előre balról, vagy negyvenről, Bale fejjel megcsúsztatja a labdát, Ramos közelről bekotorta. Lesgyanús, de Clattenburg megadja. Nagy kérdés, hogy most tövig nyomja majd a gázt az Atleti vagy csak fontolva halad?
Nyitóünnepség

A nyitóünnepség Alicia Keys dalával kezdődött, majd táncosok léptek a gyepre, végül egy-egy Milan-, illetve Inter-legenda, Franco Baresi és Javier Zanetti kihozta a serleget. Aztán pályára vonult a két csapat, meghallgatni a BL-himnusz Andrea Bocellivel felturbózott változatát.Előzmények

A Real Madrid szerencsés sorsolás után, az Atlético viszont a Barcelonát és a Bayern Münchent kiejtve jutott döntőbe a Bajnokok Ligájában. A Real gazdagabb, több a sztárja, és támadásban erősebb, az Atlético viszont egységes, mentálisan, fizikálisan tökéletes, egyértelműen előrébb tart, mint két éve, amikor ugyanez a két csapat döntőzött, és a Real csak a 93. percben mentette hosszabbításra a meccset. Akkor 4-1-re nyert végül a Real, ezúttal nagyon nehéz ilyen végeredményt elképzelni.

A Realban csak a középső védő Varane sérült, de mivel ő csereként lett volna opció, a Real a legerősebb összeállításában lép pályára. Az Atlético kezdőjében szintén nincs meglepetés. Sztárok ide, sztárok oda, Diego Simeone, az Atlético edzője Casemirót dicsérte, aki védekező középpályásként kulcsfontosságú lehet a Real Madrid számára. Néhány nappal a meccs előtt Ronaldót le kellett cserélni egy edzésen, de igazán komolyan szóba sem jött, hogy ne játszana.

A helyszín Milánó lesz, ahogy a negyedik BEK/BL-döntőt játsszák. Legutóbb, 2001-ben a Bayern München 11-esekkel verte a Valenciát.