Németh Szilárd szerint ideje volt váratlanul bezárni a Népszabadságot

-

A Fidesz alelnöke "nem fog krokodilkönnyeket ejteni". Az MSZP és a civilek tüntetést szerveznek.


Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, éppen ideje volt, hogy


bezárjon a Népszabadság váratlanul

- mivel a Szabad Nép volt az elődje, "úgy is viselkedik", és nem fog krokodilkönnyeket hullajtani. Az ATV felvételén így nézett ki:A Fidesz közleményben tudatta, hogy nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti a Népszabadság kiadásának felfüggesztését, mivel a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt, és az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe.

Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival, közleményük szerint Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai, emiatt október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja. Az MSZP szombaton este hat órakor tart tüntetést a lap kiadójának székháza előtt.

A Jobbik közleményt adott ki, eszerint "mindenki számára világos, hogy a napilap bedöntését nem a piaci logika diktálta, hanem Orbán Viktor parancsa és gazdasági holdudvarának aknamunkája." De a párt szerint a hazai baloldal állapotát is hűen tükrözi, hogy saját médiáját sem képes már megvédeni.

A Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához, ellenkező esetben úgy vesszük, hogy "levadászták a lapot és brutálisan kivégezték" - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt 36. kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A Demokratikus Koalíció nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt; többek között az Európai Uniót, az Európa Tanácsot, az EBESZ vezetőit, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit is tájékoztatják a történtekről - jelentette be a párt szóvivője.

A civilek szintén 18 órakor tartanak tüntetést a parlament előtt, beszédek és pártszínezet nélkül. A Media 2.0 Blog Tüntetés a sajtószabadságért címmel hirdette meg a demonstrációt a Kossuth térre.