Kritikusan reagált a szerb kormányfő a próbakerítés építésére

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

„Egyesek saját magukat kerítik el, nem Szerbiát” – reagált Aleksandar Vucic szerb kormányfő arra, hogy hétfőn elkezdték építeni a próbakerítést. 150 méteres szakasz épül fel elsőre.


„Mindenki csak a saját lépései miatt szégyenkezhet, másokéi miatt nem” – mondta a szerb miniszterelnök egy televíziós interjúban. Mondott már ennél durvábbat is, elsőre Auschwitz jutott eszébe. Aleksandar Vucic szerint „Szerbia nyitott ország, szinte nincsenek is határai.” Ő úgy látja, Szerbia biztonságos ország Németország és más európai államok szerint is – ugyanakkor az Amnesty International nem osztja ezt a véleményt. Legutóbb publikált jelentésük szerint „a Görögországtól Macedónián és Szerbián keresztül a magyar határig vezető útvonalon érkezők között elenyésző azoknak a száma, akiket útközben nem bántalmaznak, vagy nem éri őket jogsértés”.


Aleksandar Vucic szerint „a bevándorlókkal a nyugat-balkáni országban a lehető legjobban bánnak”. A Délmagyar azt írta, hogy amúgy egyenesen szerb rendőrök terelgetik a menekülteket a magyar zöldhatár irányába.

A Vecernje Novosti vasárnapi információi szerint az idén mintegy 45 ezren akartak menedéket kérni Szerbiában, de ezt végül csak 388-an tették meg. A szerb belügyminiszter szerint Szerbia tranzitország. Amikor a migránsokat a szerb rendőrség igazoltatja, kiállít számukra egy igazolást, amellyel 72 órán át szabadon mozoghatnak az országban, ezt az időt pedig a legtöbben arra használják, hogy eljussanak a szerb–magyar határra, illetve hogy átjussanak azon.