Reagált a Külügy a svájci szocdemek Orbán-ellenes nyilatkozatára

-

Ahogy azt megírtuk, a svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának elnöke Magyarország pénzügyi támogatásának befagyasztását és Orbán Viktor Svájcból való kitiltását kérte egy interjúban. A magyar külügy szerint ez a nyilatkozat csupán felesleges politikai hangulatkeltésre alkalmas.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írja: „Magyarország az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt”.


A tárca arra reagált, hogy a Svájci Szociáldemokrata Párt elnöke azt kérte egy vasárnap megjelent interjúban: az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani „emberi jogi helyzet és a menekültbotrány" miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolta a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a belépést Svájcba. A KKM kiemelte: az ilyen nyilatkozatok a megoldás megtalálását egyáltalán nem segítik, kizárólag felesleges politikai hangulatkeltésre alkalmasak.