Tüntetésen vették őrizetbe Putyin eltiltott kihívóját

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek Navalnij irodájában.


Őrizetve vette a rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen. Az orosz Központi Választási Bizottság decemberben megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett.Várhatóan a közrend megsértésével, nem engedélyezett tüntetés szervezésével vádolják meg, ami 30 napig terjedő elzáráshoz vezethet. Tavaly rövidebb kétszer is elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetések szervezése miatt.

Az incidensről készült videofelvétel szerint Navalnijt a "választói sztrájkra" menet tartóztatták fel és toloncolták be egy buszba a rendőrök a belvárosi Tverszkaja (volt Gorkij) utcán. A rendőrség szerint Moszkvában mintegy ezren tüntettek, a BBC orosz nyelvű híradása viszont a megmozduláson több ezren vettek részt.

Az ellenzéki politikus a Twitteren arra szólította fel híveit, hogy az őrizetbe vétele ellenére is folytassák a tiltakozást.Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Navalnij támogatói vasárnap több városban terveztek megmozdulásokat a március 18-i elnökválasztás bojkottjáért. Vlagyivosztokban több száz fiatal vonult utcára. "Akkor megyek választani, ha van választék" – állt egy transzparensen. Novoszibirszkben, Kurganban, Omszkban, Magadanban, Kemerovóban és Jakutszkban is tüntettek az ellenzékiek. Eddig 16 embert állítottak elő. A moszkvai önkormányzat figyelmeztetett, hogy a tüntetést nem engedélyezték, ezért a rendőrség ennek megfelelően jár el.

Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson, mert két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Fellebbezését minden oroszországi fórum elutasította.


Razziával kezdték

A rendőrség korábban Navalnij irodájában razziázott – mondta szóvivője, Kira Jarmis. A rendőrök többeket kihallgattak, és hat embert őrizetbe vettek. Jarmis szerint a razzia célja az épületben működő ellenzéki tévé felszámolása volt.Navalnij egyik támogatója, Roman Rubanov azt írta: a rendőrség azt az információt kapta, hogy robbanószerkezet van elrejtve az irodában. A hatóságok evakuálták az épületet. Két riporter élőben közvetítette a rendőri akciót a Navalnij Live Youtube-csatornán.