Rászáll az olcsó, külföldi tejre a Nébih

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt - Képünk illusztráció

-

Eddig nagyjából 10 ezer liter olcsó külföldi tej behozatalát korlátozták a hatóságok.


Az olcsó, import tejeket és tejtermékeket vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szakemberei. Az ellenőrzést az országos főállatorvos rendelte el.

A Földművelésügyi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy kisebb üzletekben és vendéglátóhelyeken vizsgálják a termékeket. Eddig 5 forgalmazónál jártak, higiéniai és tárolási körülményekkel kapcsolatos problémát sehol sem találtak az ellenőrök. A nyomon követhetőséggel azonban két esetben is probléma volt, négy tételnél (9082 liter) kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

A nagykereskedelmi tevékenységet végző cégeknél a NÉBIH megkezdte az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevalláshoz és befizetéshez kapcsolódó ellenőrzéseket is. Az eddig lezárt két ellenőrzésnél több mint 9 millió forint felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének elmulasztását állapította meg a NÉBIH. A kapcsolódó bírságok és pótlékok összege meghaladja a 800 ezer forintot.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2014-ben is vizsgálta már az ágazatot. Akkor összesen több mint 288 000 liter tejet és tejterméket foglaltak le, valamint felszámoltak egy illegális tejpalackozó üzemet is.