Rasszizmusvita: lemondatták a Missouri Egyetem vezetőit

-

A diákok nyomására lemondott az egyesült államokbeli Missouri Egyetem (University of Missouri) elnöke, Tim Wolfe és kancellárja, R. Bowen Loftin, mivel a hallgatók azt vetették a columbiai oktatási intézmény vezetőségének a szemére, hogy túl keveset tesznek a fekete bőrűek diszkriminációja ellen az egyetem falain belül, és még a nyíltan rasszista sértegetéseket is eltűrik.


Az elnök távozását a diákok heteken át tartó tüntetéssel kényszerítették ki, a minap az egyik fekete hallgató és aktivista, Jonathan Butler éhségsztrájkba is belekezdett. Wolfe döntésében meghatározó szerepe volt az egyetemi amerikaifutball-csapat fenyegetőzésének, miszerint a játékosok addig nem lépnek újra pályára, amíg Butler nem fejezi be az éhségsztrájkot. Az egyetemnek 1 millió dollárjába (292 millió forintba) került volna egy közelgő meccs lemondása.

Wolfe a távozását bejelentő hétfői nyilatkozatában vállalta a „teljes felelősséget a mulasztásért”, és felszólította az egyetem tagjait arra, hogy hallgassák meg mások problémáit. Mint mondta, fel kellene hagyni egymás kölcsönös megfélemlítésével. „Használjátok fel a lemondásomat a gyógyuláshoz, és kezdjetek el újra beszélgetni egymással” – fogalmazott.

Néhány órával Wolfe lemondása után R. Bowen Loftin, az egyetem kancellárja is benyújtotta lemondását, s az év végén távozik hivatalából. Az éhségsztrájkoló diák, Jonathan Butler egyúttal bejelentette, hogy befejezi a sztrájkot.

Az egyetemen tapasztalható zűrzavar nagy visszhangot keltett az Egyesült Államokban, ahol sok szövetségi államban mind a mai napig élő és komoly gond a fekete bőrű amerikaiak hátrányos megkülönböztetése. A Missouri egyetemen – ahol 35 ezer diák tanul – elsöprő többségben fehér bőrűek a hallgatók. A mostani elégedetlenség kirobbanását az egyik egyetemi csoport, a magukat Aggódó Diákoknak nevezők csapata robbantotta ki: ez a csoport kezdett tiltakozni ugyanis amiatt, ahogy Wolfe „kezelte” a rasszista megnyilvánulásokat. Az Aggódó Diákokhoz csatlakozott az egyetem focicsapat is, Gary Pinkel edző pedig (még vasárnap) szolidaritásáról biztosította a sportolókat. „A Mizzou család összetart. Egységesek vagyunk. Támogatjuk játékosainkat” – fogalmazott Twitter-üzenetében az edző. (A Mizzou a Missouri egyetem rövidítésére utal.)

Az egyetemi protestálások még szeptember elején kezdődtek, miután a hallgatói önkormányzat afroamerikai vezetője bejelentést tett, hogy a campuson sétálva az egyik átguruló kisteherautó vezetője rasszista megjegyzésekkel illette. Azután, október 10-én, az egyetem szokásos évnyitó parádéján, a Fekete Egyetemisták Légiója nevű diákcsapat tagjai szintén arról panaszkodtak, hogy egy ismeretlen személy a campuson rasszista megjegyzésekkel sértegette őket. Az egyik hálóterem vécéjében pedig nemrégiben egy odarajzolt horogkeresztre bukkantak.

Az egyetem irányító testülete az elkövetkező kilencven napban hatékony intézkedéseket ígért, amelyekkel gátat vethet az egyetem mind a négy campusán érzékelhető rasszizmusnak.