Rasszistára sikerült a cseh bűnmegelőző kifestő – módosítják

Fotó: Europress/AFP/Viktor Drachev - képünk illusztráció / Europress/AFP/Viktor Drachev - képünk illusztráció

Fekete, göndör hajú és barna bőrű férfiak testesítik meg a gyerekekre veszélyt jelentő bűnözőket egy cseh kifestőkönyvben. A rajzokkal illusztrált bűnmegelőzési és oktatási célú könyv a „cigány bűnöző” és az „arab terrorista” sztereotípiákat erősítheti meg az óvodásokban.


A cseh rendőrség egy olyan bűnmegelőzési kifestőkönyvet készített gyerekeknek, amelyben a veszélyes bűnözőt sötét bőrrel és fekete hajjal ábrázolják, ráadásul a roma karakterek kizárólag bűnözőként szerepelnek - írta a Lidové noviny (LN) című cseh napilap. A kiadvány évekkel ezelőtt készült, de cseh emberjogi szervezetek és polgárjogi aktivisták csak most fedezték fel - írta a Roma Sajtóközpont. Az egyik képen például egy fekete, göndör hajú, barna bőrű férfi kínálja nyalókával a szőke hajú kislányt, hogy a könyv a cukorka elfogadásával járó veszélyre hívja fel a figyelmet.


-


Riasztó, hogy a rendőrség megerősíti és terjeszti a sztereotípiákat - reagált a kifestőre a Romea.cz (cseh roma szerkesztőség) munkatársa, Jarmila Balážová. „Rettentő felelőtlenség, különösen a mai, feszült közhangulatban egy olyan rajz, amelyen egy feltűnően roma rasszjegyeket viselő srác zaklat egy gyermeket, ráadásul mindezt nevelési célzattal adják ki.” A cseh kormány társadalmi befogadásért felelős hivatalának igazgatója is tiltakozott a kiadvány ellen. Martin Šimáček szerint a könyv olyan sztereotípiákat sulykol, mint a „cigány bűnöző” vagy az „ arab terrorista”. Jiří Dienstbier emberi jogi és esélyegyenlőségi miniszter pedig a karakterek megváltoztatását javasolja: „A köztisztviselők munkájában nincs helye semmifajta etnikai előítéletnek.” A tiltakozások miatt a rendőrség kész megváltoztatni a kifestő dizájnját, még akkor is, ha abban sem a prágai rendőrség bűnmegelőzési csoportjának igazgatója, sem pedig az illusztrátor nem talál kivetnivalót. Utóbbi, Jan Holub azzal érvel, hogy a könyv képei az utca valódi arcát adják vissza, és a fekete hajú, barna bőrű férfiak akár kubaiak is lehetnének.