Rasszista kvótarendszert akartak Angliában

Fotó: Getty Images / Shaun Botterill

-

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) a kilencvenes évek elején meg akarta szabni, hány színes bőrű játékos focizzon a válogatottban.


Két hivatalnok megkereste Graham Taylort, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát (1990-1993, képünkön), és azt mondták neki, hogy egy bizonyos szám fölé ne emelkedjen a fekete focisták aránya a válogatott keretében – írja a Guardian Emy Onuora könyvére, a Pitch Blackre hivatkozva.


Arra nincs bizonyíték, hogy Taylor engedett volna a nyomásnak, de mivel az utóbbi harminc évben Anglia legjobb színes bőrű focistáival dolgozott együtt, az angol lap kételkedik abban, hogy belement volna az FA íratlan szabályának alkalmazásába. A rasszista támadások miatt visszavonult Richie Morannek elmesélte Taylor az esetet, Moran pedig a könyv szerzőjének.

Taylor viszont a Guardian kérdésére válaszolva elmondta: nem emlékszik pontosan, miről beszélgetett Morannel, de nem tagadta, hogy ilyen megtörtént. Hozzátette: aki karrierjére tekint, nem nagyon tudja megvádolni fekete focisták mellőzésével.

Az FA-t is értesítették arról, mi jelent meg a könyvben, de egyelőre nem reagáltak. Onuora könyvét pénteken mutatták be Angliában, jó eséllyel kavar még egy-két vihart.