Rasszista címkéket használt a Google, elnézést kért

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

A Google automata képcímkéző programja két fekete embert gorillaként azonosított. A Google javította a hibát. Volt, akit kutyának nevezett a mesterséges intelligencia.


Májusban aktiválta a Google a fotóalkalmazást, amely automatikusan címkézi a képeket. “Baszódj meg, Google! A barátom nem gorilla” - tweetelte vasárnap egy fekete felhasználó, Jacky Alciné. Egy barátjával közös fotójára ugyanis az automata a “gorilla” címkét tette.
A Google egyik felelős fejlesztője ezután kapcsolatba lépett vele, és bocsánatot kért tőle a cég nevében. A hibát azzal indokolta, hogy a téves képfelismerést okozhatja az arcok elmosódása vagy sötét tónusa. “Másokkal is adódtak hasonló problémáink, hovatartozásuktól és bőrszínüktől függetlenül, előfordult, hogy valakit kutyaként címkéztünk fel véletlenül” – magyarázta Yonatan Zunger, a Google alkalmazottja.

Mindenesetre dolgoznak a problémán, sajnálják, és köszönik, hogy szóltak nekik a problémáról.Pár hónapja volt már hasonló kínos ügye a Google-nek, akkor a Google Maps alkalmazása adta ki a Fehér Házat a “nigger house” és “nigger king” rasszista keresőszavakra.

A motívumfelismerést a közelmúltban frissülő Flickr képmegosztónak sem sikerült tökéletesen megoldania. A sötétebb tónusú bőrű embereket az új algoritmus többször címkézte "főemlős"-nek. Még kínosabb volt, hogy a nagy zöld felületekről pedig a "sport" jutott a címkézőgép eszébe, így például az auschwitzi haláltáborról készült színes fotókat is sportpályának címkézte. A funkciót aztán gyorsan javították.