Rasszista bűncselekmény miatt marasztalta el Magyarországot Strasbourg

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A magyar állam megsértette egy gyöngyöspatai asszony jogát azzal, hogy egy nyomozásban nem vizsgálta egy cselekmény rasszista indítékát.


Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Magyarországot egy gyöngyöspatai asszony ügyében, akit a Betyársereg egy tagja durván megfenyegetett a településen 2011 tavaszán, a szélsőséges „járőrözések” idején - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

2011. március 1-én lepték el Gyöngyöspatát a Magyar Gárda utódjának tekinthető Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Néhány nap múlva a Véderő és a Betyársereg is megjelent a faluban. A csapat egyik tagja kezében fokossal és ostorral megfenyegetett egy asszonyt, miközben durván cigányozott.

A TASZ jogi segítségével az asszony feljelentést tett gyűlölet-bűncselekmény (közösség tagja elleni erőszak) miatt. A feljelentés először „elkeveredett”, a rendőrség eljárási hibáit utóbb az ügyészség is elismerte, majd fél év múlva elrendelte a nyomozást, de csak zaklatás miatt. Végül 2012-ben megszüntették a nyomozást. A nő ezután fordult a strasbourgi bírósághoz egyezményes jogainak megsértése miatt.

Az EJEB 2016. április 12-én nyilvánosságra hozott ítéletében megállapította: a magyar állam megsértette a kérelmező magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogát azzal, hogy a nyomozásban nem vizsgálta a cselekmény rasszista indítékát.

„Az ítélet azért is nagyon fontos, mert kimondja: a bíróság számára az ügy lényege az volt, hogy a kérelmezőt roma származása miatt fenyegették meg, ami szükségszerűen érintette magánszféráját, etnikai identitását.” – mondta dr. Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogramjának vezetője.