Rasmussen: Sérti a nemzetközi jogot a krími népszavazás

Fotó: AFP/Viktor Drachev / AFP/Viktor Drachev

-

Vasárnap szavaz Krím arról, csatlakozni kíván-e Oroszországhoz. A NATO főtitkára szerint sem jogi hatása, sem politikai legitimációja nem lesz a döntésnek, Krím oroszbarát miniszterelnöke viszont elszakadásra biztatja egész Kelet-Ukrajnát.


Kelet-Ukrajna többi, többségében orosz ajkú megyéjét is népszavazásra és Ukrajnától való elszakadásra bátorítja Krím oroszbarát miniszterelnöke, Szerhij Akszjonov. Szimferopolban tartott sajtóértekezletén kijelentette: legfeljebb egy év alatt megvalósulhat Krímnek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozása. A krími ukrán katonai egységekről elmondta: az ukrán katonák átállhatnak az ő oldalukra, vagy távozhatnak, bázisaik pedig a Krími Autonóm Köztársaság tulajdonába kerülnek. A krími, tizenkét százalékot kitevő tatár kisebbség viszont továbbra is Ukrajnához tartozna, ezért a szavazás bojkottjára szólított fel. A Szevasztopolhoz közeli Bahcsiszaraj utcáin pénteken körülbelül ötszáz tatár tüntetett a szerintük törvénytelen népszavazás ellen. A NATO főtitkára szerint a népszavazás az ukrán alkotmányt és a nemzetközi jogot is közvetlenül megsérti, és ha valóban megtartják, akkor sem lesz politikai legitimációja vagy jogi hatása. Anders Fogh Rasmussen szerint a referendum ellentétben állna az Egyesült Nemzetek alapokmányának elveivel. Rasmussen elmondta: pénteken tárgyalt az Észak-atlanti Partnerségi Tanács az Ukrajnával kapcsolatos aggodalmakról, és a szövetség tagországai mellett a békepartnerek közül is sokan osztották a NATO aggodalmait.


Moszkva állítólag amerikai felderítő drónt fogott el Krím felett

Moszkvai közlés szerint amerikai felderítő drónt fogtak el a dél-ukrajnai Krím félsziget felett. A közleményt a Rosztyehnologij (Rostec) nevű orosz állami fegyvergyártó vállalat adta ki, és idézte többek közt az orosz Interfax hírügynökség is. Ugyanakkor ma estére már nem volt fenn a közlemény a Rostec honlapján. Mint írták: „Az MQ-5B drón az azonosítási száma alapján a Bajorországban állomásozó 66. amerikai katonai felderítő dandárhoz tartozott”. A Rostec azt közölte, hogy ez már a második eset volt, amikor amerikai drónt fogtak el Krím felett. Az Egyesült Államok egyelőre nem reagált a moszkvai hírre.