Raonic és Halep sem utazik Rióba a Zika-vírus miatt

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A wimbledoni döntős Milos Raonic és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára, távolmaradásukat a Zika-vírus jelentette veszélyekkel indokolták.


Mindkét játékos rajta volt a nemzetközi szövetség (ITF) által pénteken kiadott, az ötkarikás résztvevők névsorát tartalmazó végleges listán, de mindkettő hivatalosan közölte, hogy kihagyja az olimpiai tornát.

“Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a Zika-vírus okozhat” jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését, miután számos orvossal egyeztetett a kérdésben.

“A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről”írta a 24 éves román teniszező, majd hozzátette: tisztában van vele, hogy az olimpia egy kifejezetten fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghoznia.

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.