Rangos elismerést kapott Bill Murray

Fotó: AFP / VALERY HACHE / AFP / VALERY HACHE

-

A színész lett a kiemelkedő amerikai humoristáknak szánt Mark Twain-díj idei kitüntetettje.


Bill Murray, Az Idétlen időkig, a Szellemirtók és a Grand Budapest Hotel szereplője kapta a Mark Twain-díjat az idén. A színész a washingtoni John F. Kennedy Előadó-művészeti Központ díjátadó ceremóniáján azt mondta, sikerét a családja szeretetének és azoknak a tehetséges kollégáinak köszönheti, akikkel több mint négy évtizedes pályafutása során együtt dolgozhatott.

A Mark Twain mellszobrát ábrázoló díjat a 65 éves művész körbeadta, hogy a közönség is kezébe foghassa. „Csak akkor megyek le innen, ha eltűnik a szemem elől” – mondta, és a Sweet Home Chicago egy feldolgozásának eléneklésével fejezte be szereplését. A Mark Twain-díjat korábban Richard Pryor, George Carlin, Lily Tomlin, Neil Simon és Eddie Murphy is átvehette. Az elismerést olyan művészeknek szánják, akik humorukkal hasonlóan nagy hatást gyakoroltak az amerikai társadalomra, mint a 19. századi író.

Murray az NBC Saturday Night Live szórakoztató műsorának egyik legnagyobb sztárja volt. Az Elveszett jelentés című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, és televíziós szerepeiért két Emmy-díjat kapott. Köszöntésére megjelent a ceremónián Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője, Miley Cyrus és David Letterman is, aki 44-szer hívta meg az NBC-n futó Late Night című műsorába.