Orvlövész támadt az ukrán főügyészre

-

Három lövést adott le egy orvlövész Viktor Sokin ukrán legfőbb ügyész irodájának ablakára, miközben a tisztségviselő kollégáival éppen értekezletet tartott a helyiségben – közölték kedden az ukrán hatóságok.


Az incidens hétfő este történt, helyi idő szerint tíz óra körül. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint a merénylő Sokin fejére célzott. A legfőbb ügyésznek és munkatársainak életét az mentette meg, hogy az irodaablak üvege golyóálló.


A hatóságok büntetőeljárást indítottak állami tisztségviselő ellen elkövetett emberölési kísérlet címén, amiért akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható. Matiosz szerint a támadás egyértelműen összefügg a főügyész hivatali tevékenységével, azon ügyek egyikével, amelyekben jelenleg a hivatal vizsgálatot folytat. A nyomozást az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) végzi. A főügyészség munkája a merénylet ellenére a szokásos rendben zajlik.

Az utóbbi időszakban több korrupciós ügyben indított vizsgálatot a főügyészség. Ezek közül a legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó ügy Hennagyij Korbannak, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű, nemrég létrehozott párt vezetőjének, Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó „jobbkezének” múlt hét végi őrizetbe vétele Kijevben. A legfőbb ügyészség sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítja az üzletember-politikust, akinek pártja viszont nyílt politikai nyomásgyakorlásnak tartja az eljárást, Korban pedig tagadja bűnösségét.

A helyi sajtó által nagy figyelemmel követett másik, jelenleg zajló eljárás Ihor Moszijcsuk, a populista, nacionalista Radikális Párt parlamenti képviselőjének ügye, akit a főügyészség korrupcióval, hivatalos személyek elleni fenyegetéssel és erőszakkal vádolt meg. A képviselőt szeptember közepén a parlament épületében vették őrizetbe az SZBU munkatársai.