Rákkeltő lehet a kindertojás

Fotó: dpa-Zentralbild / NESTOR BACHMANN

-

Rákkeltő anyagot vélt találni a Kinder csokiban egy élelmiszer-biztonsági cég. Az érintettek cáfolnak.


Egy német élelmiszer-biztonsági szervezet, a Foddwatch szerint, a Kinder csokoládé és más, általuk vizsgált termékek is rákkeltő anyagot tartalmazhatnak - írja az Indenpendent.


A szervezet állítása szerint ezekben a vizsgált termékekben ásványi olajból előállított aromás szénhidrogéneket találtak, amelyek az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság besorolása szerint feltehetően rákkeltőek és mutagének - utóbbiak kromoszóma rendellenességet is okozhatnak.

A Foodwatch húsz különböző terméket vizsgált meg, ezek közül háromban találtak veszélyes összetevőket: a Kinder csokoládéban, a Lindt Fioretto nugát-bonbonban és egy német termékben is.

Johannes Heeg, a Foodwatch képviselője szerint az érintett cégek megpróbálják eltusolni az ügyet és azzal védekeznek, hogy minden a jogszabályok betartásával történt a termékek előállításánál.

A Német Cukrászati Ügynökség is kiadott egy közleményt, amelyben azt írják: a felsorolt termékek gond nélkül fogyaszthatók, nem veszélyesek az egészségre.

Megkeresésünkre a Ferrero Magyarország Kft. elmondta, hogy nyomokban számos módon előfordulhat ásványi olaj származék az élelmiszerekben. A legjellemzőbb példa, ha az élelmiszer újrahasznosított csomagolóanyagban van becsomagolva, akkor a nyomtató festékben található ásványi olaj származék rákerülhet a termékre.

A cég hozzáteszi, hogy most már az elsődleges csomagolóanyaguk csak tiszta szálú, termékeiket pedig biztonságos, a legmagasabb minőségi és élelmiszerbiztonsági követelmények megfelelően állítják elő.