Rákkeltő anyagot találtak német sörökben

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE / képünk illusztráció

-

A glifozát egy gyomirtó szer, amit az Egészségügyi Világszervezet valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolt. A legkedveltebb 14 német sörben is találtak belőle. Nagyon megijedni azonban valószínűleg nem kell.


A müncheni környezetvédelmi intézet (Umweltinstitut München) a legkeresettebb 14 sörmárkát vizsgált be, eredményeik alapján mindegyikben találtak glifozátot, amely egy gyomirtó szer, és amit tavaly márciusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a valószínűleg rákkeltő anyagok listájára rakott – írta a Spiegel.


A legmagasabb értéket a Magyarországon kevésbé ismert Hasseröderben találták (29,74 mikrogramm/liter), a legkevesebbet pedig az Augustiner Hellesben, 0,46 mikrogramm/liter; de ez a mérték is jóval magasabb, mint az ivóvízben megengedett legmagasabb határérték, ami 0,01 mikrogramm/liter. A sörnél azonban nincs olyan szabályozás, mint a csapvíznél.

Az amerikai Monsanto nevű cég által gyártott gyomirtó szer világszerte vita tárgyát képezi, az Európai Unió élelmiszerügyi hatósága, az EFSA szerint azonban valószínűtlen, hogy rákkeltő kockázata lenne. Ezt viszont nem csak a WHO nem gondolja így, hanem több tudós sem. A glifozát európai engedélye nyáron jár le, ekkor dönt majd az Európai Bizottság az esetleges meghosszabbításáról.

A gyomirtó szer a müncheni környezetvédelmi intézet szerint a komlóból és a gabonából kerülhetett a sörökbe, főként a hagyományos gabonagazdaságok használnak belőle rendkívül sokat. A hatóság szupermarketekben vásárolt a sörökből, viszont nem annyit, hogy általános megállapításokat is tegyenek a mintájukból.

A német Kockázatértékelési Szövetségi Intézet (BfR) szerint nem veszélyezteti az egészséget a glifozát, szerintük ugyanis a gyomirtó szer egy engedéllyel rendelkező hatóanyag, és a literenként 30 mikrogramm is még egy alacsony mérték, az csak akkor lehetne veszélyes, ha valaki 1000 sört inna meg naponta.