Rákgyanúnál gyors diagnosztikai vizsgálatot ígér az államtitkár

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

Zombor Gábor államtitkár ezen kívül bejelentette, plusz öt milliárdot kap az egészségügy a várólisták csökkentésére.


Az állam az intézményeken keresztül vállalja, hogy az onkológiai betegség gyanújával bekerülő betegek 14 napon belül diagnosztikai vizsgálathoz jussanak – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár Debrecenben, a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. Ahol ezt nem tudják megoldani, ott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felhatalmazást kap, hogy minden eszközzel, pluszpénzzel biztosítsa az ellátást.


A várólisták csökkentése érdekében további 5 milliárd forintot ad az állam műtétekre. 1 milliárdot már utalt az OEP, ezzel például negyedével csökkent a csípőprotézis-műtétek várólistája.


Zombor kiemelte: idén először nem az Egészségbiztosítás Alap maradványából rendezik a kórházak adósságát, az erre fordítható 60 milliárd „kívülről” érkezett. Az államtitkár szerint a jövő évi költségvetésben szintén lesz olyan pluszpénz, ami a kórházi rendszer stabilitásához kell. „Ez a pénz annyi lesz, amennyi kell.”

Az alapellátás elsőbbséget élvez, idén erre 10 milliárdot költenek, a program 2016-ban folytatódik.

Lesz 100 új mentőautó, megoldódott a sürgősségi irányítórendszerek finanszírozása is.

A fiatal orvosok számára indított ösztöndíjprogramot folyamatosan kiterjesztik, 5-10 év alatt 10-15 ezert is támogathatnak.