Rakétával üzenhetett Trumpnak az észak-koreai vezető

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

Azt nem tudni, hogy a kísérlet sikeres volt-e. A rakéta a tengerbe csapódott. A kilövést Japán, az USA és Dél-Korea is elítélte.


Észak-Korea egyelőre ismeretlen típusú ballisztikus rakétát indított vasárnap a Japán-, avagy Keleti-tenger felé a déli hadsereg szerint. A rakétát egy északnyugati kísérleti támaszpontról indították. A rakéta 500 kilométert tett meg, jóval kevesebbet, mint a tavaly többször is sikertelenül kipróbált Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakéta – az elvileg 3000 kilométert képes megtenni. Szöulban feltételezik, hogy az észak-koreai hadsereg egy újabb típusú hajtóművet próbálhatott ki. A japán védelmi minisztérium szerint a rakéta 350 kilométert tett meg.

Washington szerint a fegyver kis- vagy közepes hatótávolságú – vagyis nem interkontinentális – ballisztikus rakéta lehetett, és a Pentagon egészen addig követte az útját, amíg a tengerbe nem csapódott. A rakéta nem fenyegette az Egyesült Államokat, ám azt nem tudni, hogy a kísérlet sikeres volt, vagy kudarccal ért véget. Kim Dzsong Un újévi beszédében azt mondta, hogy próbaindítása előtti utolsó szakaszban van egy interkontinentális ballisztikus rakétájuk.


Kiállt Japánért

Donald Trump hivatalba lépése óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, és elképzelhető, hogy Phenjan az új elnök hozzáállását is tesztelni akarja. Az indítás idején Trump Abe Sindzó japán miniszterelnökkel a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában tartózkodott.

Néhány órával az indítás után Trump azt mondta: „Csupán azt akarom, hogy mindenki tudja, és teljesen tisztában legyen vele:


az Egyesült Államok száz százalékig nagyszerű szövetségese, Japán mögött áll

– de nem tett említést az észak-koreai rakétaindításról.

Sindzó tűrhetetlennek nevezte a rakétakísérletet, és azt mondta, Észak-Koreának teljesítenie kell az ENSZ BT határozatait. A japán kormány erős tiltakozást küld Phenjannak, ugyanis nyílt provokációnak tartja a rakétakísérletet az amerikai–japán csúcstalálkozó időpontjában. A tiltakozást Pekingen keresztül küldik, mert Tokió szerint Kína – Észak-Korea legfontosabb diplomáciai szövetségeseként – kulcsfontosságú a kommunista állam rakétaprogramjának korlátozásában.