Rakétával kezdte a napot Észak-Korea

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Az ENSZ büntetőintézkedései ellenére Phenjan folytatja a teszteket és a provokációkat.


Észak-Korea újabb ballisztikus rakétája átrepült Japán felett és a Csendes-óceánba csapódott. A tokiói kormány működésbe hozta riasztórendszerét és figyelmeztette a térség prefektúráit, károkról nincs hír. Ideiglenesen leállították a Sinkanzen szuperexpressz közlekedését, de a légi közlekedés zavartalanul folytatódott. A japán védelmi erő nem próbálta megsemmisíteni a három részre szakadt és a tengerbe csapódó rakétát.

Szuga Josihide kormányszóvivő szerint a rakétkilövés "Példa nélküli az eset, komoly és súlyos veszélyt jelent" Japánra. A rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megsértését jelenti. Tokió Washingtonnal és Szöullal, valamint más érintett országokkal szorosan együttműködve fogja kidolgozni a választ. Japán kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását, a testület már kedd este megvitatja a történteket.

A rakéta típusa egyelőre nem ismert. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a Phenjan közeléből indították, 2700 kilométeres távolságot tett meg, 14 perces útja során 550 kilométeres magasságot ért el. Az adatok alapján a dél-koreai és az amerikai hadsereg arra következtet, hogy közepes hatótávolságú lehetett, valószínűleg Hvaszong-12 típusú. A rakétateszt érdekessége az indítás helye: Szunanban van a phenjani nemzetközi repülőtér, és onnan korábban nem bocsátottak fel rakétát. Elképzelhető, hogy a rakétát a repülőtér kifutópályájáról, egy járműre szerelt állásból indították el. Ez is azt támasztaná alá, hogy a rakéta Hvaszong-12-es volt, mert ennek mozgatható indítóállása van.

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD szerint a rakéta nem veszélyeztette az USA észak-amerikai területét.

Az ENSZ BT augusztusban fogadott el újabb büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen a nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankciók miatt Phenjan évi 1 milliárd dollár (több mint 255 milliárd forint) exportbevételtől eshet el. Az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tenger gyümölcseinek kivitelét. Ha betartják, Észak-Korea exportbevételei legalább egyharmaddal csökkenhetnek.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un a hónap elején kilátásba helyezte, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. Donald Trump amerikai elnök azt felelte, hogy "tűzzel és haraggal" fogadja majd, ha Észak-Korea továbbra is fenyegeti az USA-t.


Provokálta a hadgyakorlat

Oroszországot aggasztja az észak-koreai helyzet, a fejlemények a konfliktus eszkalálódásának irányába mutatnak – mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint Phenjant nyilván a múlt héten elkezdett amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat is provokálta. A még egy hétig tartó hadgyakorlat alapvetően számítógépes szimuláció, de 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona vesz benne részt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonon beszélt Trumppal, és megállapodtak, hogy az Észak-Koreára gyakorolt nyomás növelése céljából újabb, később meghatározandó lépéseket tesznek. Rex Tillerson amerikai és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter szintén abban állapodott meg, hogy gondolkodnak az eddigieknél is szigorúbb büntetőintézkedések bevezetésén Észak-Korea ellen.

Az északi rakétaindításra reagálva a dél-koreai harci gépek felszálltak és egy lőtérre nyolc bombát dobtak. A gyakorlatra Mun Dzse In elnök adott utasítást.