Rakétákkal lőtte a tengert Észak-Korea

Fotó: MTI/AP / Wong Maye-E

-

A G20-csoport kínai csúcstalálkozójára időzítették a kísérletet.


Három ballisztikus rakétát bocsátott fel hétfőn Észak-Korea. A szöuli vezérkar szerint a rakétákat Phenjantól délre indították, helyi idő szerint nem sokkal dél után. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

A rakétákat röviddel azután bocsátották fel, hogy a G20-csoport kínai csúcstalálkozójának hivatalos programján kívül, Hangcsouban találkozott a kínai és a dél-koreai vezető. Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta, hogy Peking ellenzi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítését, de megerősítette, országa elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésében. Pak Gun Hje szerint Észak-Korea negyedik atomkísérlete és a rakétakilövései Szöul és Peking kapcsolatait is megterhelik. Szerinte Phenjan provokációi ártanak a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának.

Április óta Észak-Korea többször tesztelt ballisztikus rakétát, mindegyik a Japán-tengerbe csapódott be. A június 22-én végrehajtott kísérleténél egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta 400 kilométer után a japán partoktól mintegy 300 kilométerre csapódott a tengerbe.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb egységesen elítélte Phenjant, amiért augusztus 24-én ballisztikus rakétát indított egy tengeralattjáróról. A rakétát nem messze a tengerparti Szinpho városától bocsátották fel, amelynek közelében a műholdfelvételek szerint egy tengeralattjáró-támaszpont található.

A phenjani rezsim két nappal azután hajtotta végre az újabb fegyverkísérletet, hogy megbocsáthatatlan bűnténynek, a Koreai-félszigetet „a háború szélére sodró” provokációnak minősítette a dél-koreai és az amerikai haderő hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlatát, és válaszul „megelőző nukleáris csapással” fenyegetőzött.