Rákbeteg a Grateful Dead egyik alapítója

-

Phil Leshnek jó esélyei vannak a felépülésre, de az októberi fellépéseit le kellett mondania.


Hólyagrák miatt lemondta októberi fellépéseit Phil Lesh amerikai basszusgitáros, a legendás Grateful Dead zenekar egyik alapítója. A 75 éves zenész az egyik közösségi portálon jelentette be szombaton, hogy október elején hólyagrákot diagnosztizáltak nála, már át is esett kezelésen egy arizonai klinikán; hamarosan megműtik, és nagyon jó esélyei vannak a felépülésre, mert semmi sem utal arra, hogy áttétek képződnének. Orvosai szerint New York állambeli újévi koncertjét már megtarthatja.

Phil Lesh-t 2006-ban prosztatarákkal műtötték, és még 1998-ban májátültetésen esett át, miután megfertőződött hepatitisz C-vel. Azóta koncertjein többször is szervadományozásra buzdította közönségét.

A zenekaron belül Lesh kitűnt basszusgitárszólóival, amelyekkel sikerült előtérbe helyeznie egy gyakran csak kísérőszerepre kárhoztatott hangszert. A Greatful Dead idén nyáron búcsúzott el egy turnéval, amelynek koncertjeire aranyáron keltek el a jegyek. A feloszlás után az együttes Dead and Company néven, Phil Lesh nélkül alakult újjá. A gitáros azóta Phil Lesh & Friends nevű zenekarával turnézik.