Rajoy szerint képtelenség, hogy Puigdemont vezesse Katalóniát

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A szakadár pártoknak egyelőre nincs meg a parlamenti többségük, mert nem mindegyik képviselőjük van Katalóniában.


A spanyol miniszterelnök azt javasolja, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament. Arra is figyelmeztette a leendő katalán kormányt, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát. Mariano Rajoy kormánya október 27-e óta közvetlenül irányítja a tartományt, mert Katalónia kormányát leváltották, parlamentjét feloszlatták a függetlenség egyoldalú, alkotmányellenes kikiáltása miatt.

Az alakuló ülésen megválasztják a parlament elnökét és vezetőségét, és attól számítva tíz napon belül kell meg kezdeni a vitát az új tartományi kormányelnök személyéről.

Rajoy képtelenségnek nevezte a felvetést, hogy ez ismét Carles Puigdemont, a leváltott elnök legyen, és külföldről kormányozza a tartományt. Ezt a lehetőséget a támogatói tanulmányozzák, akik többségbe kerültek a december 21-i katalán parlamenti választásokon. Puigdemont a tartományi autonómia felszámolása után Belgiumba ment.

A három szakadár párt kormányalakítási képességét beszűkíti, hogy a 70 megválasztott képviselőjük közül 8-an vagy külföldre menekültek, vagy előzetes letartóztatásban vannak, és nélkülük nincs meg a parlamenti többség.

Rajoy azt mondta: kész a párbeszédre a leendő katalán vezetéssel, és a törvény szerinti együttműködést kínál a barcelonai kormányzatnak.