Rájár a rúd az al-Kaidára

Fotó: Europress/AFP/Brendan Smialowski / Europress/AFP/Brendan Smialowski

-

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy szíriai és jemeni radikálisokkal is kapcsolatban álló sejtjét számolták fel a hatóságok Szaúd-Arábiában, amely ottani állami és külföldi célpontok ellen tervezett támadásokat végrehajtani – közölte kedden a rijádi belügyminisztérium. A jemeni hadseregnek pedig ugyanezen a napon sikerült elfoglalnia az al-Kaida helyi szárnyának legfontosabb erősségét az ország déli részén.


A szaúdi belügyminisztérium szóvivője szerint az al-Kaida fegyveres csoportjának 62 tagja volt, köztük 59 szaúdi mellett egy jemeni, egy pakisztáni és egy palesztin állampolgár. A terroristák a hatóságok szerint szaúdi kormánytisztviselők meggyilkolására, valamint szaúdi állami intézmények és ottani külföldi érdekeltségek elleni merényletekre készültek. A sejt 62 tagját letartóztatták, további 44, a csoporthoz köthető embert pedig jelenleg is keresnek. A letartóztatottak közül 35-öt korábban már őrizetbe vettek hasonló gyanúval, de végül kiengedték őket. A hatóságok az internetes közösségi oldalakon folytatott nyomozás során jutottak a csoport nyomára. A csoport a szóvivő szerint egyebek mellett az al-Kaida jemeni és szíriai sejtjei közötti kommunikációban is közreműködött. Szaúd-Arábiában 2003 és 2006 között – az iraki háború idején – az al-Kaida számos terrorcselekményt követett el és több tucat embert ölt meg. A rijádi hatóságok pedig attól tartanak, hogy a szíriai események kapcsán ismét terrorveszéllyel kell szembenézniük. Az iszlám királyságban a közelmúltban különleges bíróságokat állítottak fel a terrorgyanús tevékenységekkel kapcsolatos ügyekben való ítélkezésre, és több ezer feltételezett terroristát vettek őrizetbe.


Jemen: elfoglalták a főhadiszállást

A déli Abián tartományban található al-Mehfad feletti ellenőrzés megszerzése a terroristák ellen egy héttel ezelőtt indított katonai offenzíva elsődleges célja volt. A védelmi minisztérium közlése szerint a hadművelet során sok terroristával végeztek, igaz, többeknek sikerült elmenekülniük. Utóbbiak még a körzet elhagyása előtt felrobbantottak egy kormányzati épületegyüttest. A domborzati viszonyok miatt a terroristák első számú búvóhelyének számító al-Mehfad bevétele komoly csapást jelent az Arab-félsziget Al-Kaidájára (AQAP). A terrorszervezet harcosai 2012 közepén menekültek a területre, azután, hogy egy hasonló nagyszabású hadművelet során kiűzték őket több, korábban ellenőrzésük alá került dél-jemeni városból. A jemeni hadsereg mostani offenzívája Abián és Sabva tartományokra korlátozódott, ahol a jemeni és amerikai hatóságok szerint az al-Kaida kiképzőtáborokat működtet. A védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy Sabva tartományban a hadsereg és a terroristák közötti keddi összecsapásokban életét vesztette az al-Kaida helyi ágának két feltételezett vezetője. Vasárnap a katonák 37 fegyverest öltek meg, nagy részük külföldi állampolgár volt.