Rájár a rúd a Jobbikra

Fotó: Europress/AFP/Kőhalmi Péter / Europress/AFP/Kőhalmi Péter

Az egyik jelenlegi képviselőjük (és egyben képviselőjelöltjük) halált okozó gázolásért lett gyanúsított, egy másik indulójuk ellen a gárda miatt indulhat eljárás.


Ferenczi Gábor jobbikos politikus tavaly májusban ütött el egy 93 éves asszonyt. Azzal érvelt, hogy az erős szembevágó fény miatt nem vette észre az autója elé a kerékpárját kitoló nénit, ezért nem tudta elkerülni a balesetet. A rendőrökkel együttműködött, alkoholt nem ivott.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsította meg - írta az Index. A képviselő - aki egyéniben indul a választáson - panasszal élt, de azt elutasították. Ferenczit még januárban hallgatták ki gyanúsítottként.

Ha ismét bejut a parlamentbe, de jogerősen elítélik, le kell mondania mandátumáról. Ferenczi a Veszprém megyei 4-es számú, pápai központi választókerületben indul a választáson.


Gyanúsított a választáson induló főkapitány

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az Új Magyar Gárda Mozgalom ellen még tavaly indult eljárást, mivel az egyik gyanúsított a Jobbik képviselőjelöltje. Mészáros István a Bács-Kiskun megyei 6-os körzetben indul a párt színeiben, ő az Új Magyar Gárda főkapitánya; most egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsítják. „A gyanú szerint törvénytelen a mozgalom működése, melynek rendezvényein több jobbikos parlamenti képviselő, többek között Vona Gábor pártelnök is rendszeresen megjelenik” - közölte az üggyel kapcsolatban a Roma Sajtóközpont. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tavaly márciusban tett feljelentést egyesülési joggal való visszélés miatt az Új Magyar Gárdával összefüggésben. Az ügy illetékességből a kalocsai rendőrséghez és ügyészséghez került. Utóbbi Mészáros mellett Ferenczi Henriket, Mészáros helyettesét is meggyanúsította. A Roma Sajtóközpont közleménye kitér arra, hogy a képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, ám a Nemzeti Választási Bizottság dönthet annak felfüggesztéséről .