Rájár a rúd a dél-koreai államfőre

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hjét most művészek perelték be.


Fejenként több mint 250 ezer forintnyi vont követel kártérítésként összesen 461 művész a hivatalából felfüggesztett dél-koreai államfőtől, kabinetfőnökétől és kulturális miniszterétől, amiért a kormány hátrányosan megkülönböztette a kormánykritikus művészeket, és feketelistát is készített róluk. A perelő művészeket képviselő ügyvédcsoport beadványában az áll: a feketelista sérti a művészek jogait, a szólásszabadsághoz és a magánélethez fűződő jogaikat.

Két nappal korábban vádat emeltek a januárban lemondott kulturális miniszter, Cso Jon Szun és az elnöki kabinetfőnök, Kim Ki Cson ellen a feketelista készítésének gyanúja miatt. A vádirat szerint a listán szereplő művészektől a kulturális minisztérium tisztségviselőinek meg kellett tagadniuk az állami támogatást. A listán állítólag csaknem tízezer név szerepel, köztük Han Kang író, aki tavaly megkapta a Nemzetközi Man Booker-díjat, és Pak Csan Vok rendező, aki 2004-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját.

Dél-Korea rendszerváltás utáni történetének legnagyobb politikai botránya tavaly ősszel robbant ki, miután kiderült, hogy az egykori katonai diktátor, Pak Csong Hi lánya, Pak Gun Hje, aki 2013-ban az ország első elnöknője lett, kormányzati és személyi döntésekbe is engedte beleszólni bizalmas barátnőjét, Csoj Szun Szilt. Csojnak semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. A gyanú szerint a kormányzat hatalmas összegeket, összesen 77,4 milliárd vont (19,5 milliárd forint) sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatokból, s a pénzek végül olyan alapítványoknál kötöttek ki, melyeket Csoj felügyelt. Pakot a törvényhozás decemberben felfüggesztette hivatalából. A dél-koreai jog értelmében ezt követően az alkotmánybíróságnak fél éven belül döntenie kell arról, hogy a parlament jogszerűen járt-e el, visszahelyezik-e hivatalába vagy leváltják az elnököt.