Ragaszkodunk az atombombához

Forrás: Wikimedia Commons

-

Nem könnyű az atomfegyverekről lemondani, mert évtizedek alatt fejlesztették ki őket, és a nagyhatalmi pozíció megőrzését is jelentheti a meglétük – mondta Horváth Csaba, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum helyettes parancsnoka. A világon először 71 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6. vetettek be termonukleáris fegyvert a japán Hirosima városa ellen.


Horváth Csaba kifejtette: az atombombák alkalmazása nemcsak az érintett országok berendezkedésére, de hadműveleti kérdésekre is hatással volt, megváltoztatta a doktrínákat és a gondolkodásmódot, mivel világossá vált: olyan pusztító erő keletkezett, amely a polgárokat is komolyan veszélyezteti.

A hidegháború a szovjet atomfegyver megjelenésével teljesedett ki, majd 1953-ban a koreai háborúban majdnem bevetettek egyet, ami kirobbanthatta volna a harmadik világháborút, de végül – mint Horváth Csaba fogalmazott – „győzött a józan ész”.

A nagyhatalmak ugyan belátták, hogy az atomfegyverekre költött rengeteg pénz nem térül meg, és az atomfegyverkezés nem megoldás, mégsem mondanak le róla könnyen, mert az a nagyhatalmi pozíció megőrzését szolgálhatja.