Ragaszkodik a dublini szabályokhoz az Európai Bizottság

-

A brüsszeli testület alelnöke szerette volna megkerülni a magyar kérdést a heti sajtótájékoztatón, de ez nem teljesen sikerült. Végül annyit mondott: ragaszkodnak a szabályokhoz, és a kvótarendszert tartalmazó javaslatukhoz is.


Csak érintőlegesen beszélt a magyarországi menekülthelyzetről Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke a testület ülése utáni, szokásos sajtótájékoztatón. Georgieva eredetileg csak a Bizottság szervezetében, a főigazgatók szintjén bekövetkezett személyi változásokról számolt be, de egy újságíró nekiszegezte, hogy beszélhet-e olyan dolgokról is, amik az épületen kívül történnek.

Mi az Bizottság álláspontja arról, hogy Magyarország felfüggesztette a dublini rendelet alkalmazását, illetve mi lesz a menekülteket kvótarendszerben elosztó javaslattal, ami elhalni látszik a tagállamok ellenállása miatt? – hangzott a kérdés, amire Georgieva azt válaszolta: „Nem volt a kollégiumban teljes körű vita, csak annyiban érintettük a vitát, hogy a Bizottság kitart az eredeti javaslat mellett”. Utóbbi az alelnök szerint azt is jelenti, hogy a korábbi szabályokhoz is ragaszkodni kell, vagyis be kell tartani a Dublin III. rendeletet.