Ragadozót telepítettek vissza a Balatonba

-

Őshonos halfaj kerül vissza a Balatonba a Gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közös kutatásának eredményeként. Tovább stabilizálódhat a tó halállománya, de nem tudni, mikor lesz horgászható a menyhal.


Az 1960-as évek elején eltűnt, nagy májú, tőkehalhoz hasonló menyhal (Lota lota) újratelepítését 2015-ben kezdte meg a siófoki székhelyű halgazdaság. A szántódi révnél augusztus végén történt 400 darabos telepítés után az év végére akár a kétezret is elérheti a Balatonba kerülő menyhal darabszáma – írja a Magyar Idők. A 25 centiméternél kisebb példányok kifogása tilos, a halgazdálkodási társaság honlapján a menyhal egész évre vonatkozó fogási tilalmára figyelmeztetnek. Ha horogra kerül, vissza kell dobni, a halőrök ezt is szigorúan ellenőrzik.

Nem tudni, mikor válhat horgászhatóvá a menyhal. „A földművelésügyi tárca támogatásával folyó kutatásnak arra kell választ adnia, mikor éri el a hal az önfenntartó szaporodóképességét” – mondta Nagy Gábor, a cég horgászati ágazatvezetője.

A menyhal gazdasági szempontból nem nagy jelentőségű, de a horgászok kedvelik. Élőhelyéül a kevésbé szennyezett, hideg vizű folyókat, tavakat választja. Húsa szálkamentes, halikrával és ivadékkal táplálkozik, harminc-harmincöt kilós példányai is lehetnek, és a hazai vizeinkben legfeljebb húsz évig él. A Magyar Haltani Társaság 2013-ban az év halának választotta.