Ráfaragott Klapka az arannyal

-

Megbüntette a GVH a Klapka Üzletházat, mert aranykolloidos sót árult csodaszerként.


Kétmillió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Klapka Üzletházat, mert szabálytalanul reklámozta Arany Só és Arany Só Mini Szanatórium termékeit. Az aranykolloiddal dúsított sónak, illetve az ezzel az anyaggal felturbózott inhalátornak a társaság ugyanis olyan gyógyító és gyógyhatású hatásokat tulajdonított, amelyeket nem támasztottak alá tudományos kutatások.


A cég szerint az Arany Só egyebek mellett segít a fogyásban, meghosszabbítja a rákbetegek életét, de rendszeres fogyasztása akár 20 százalékkal is növelheti az intelligenciahányadost. Az aranysót tartalmazó inhalátor pedig olyan banális ügyek mellett, mint az asztma, Alzheimer-kór vagy rák, segít az alkoholizmus legyőzésében is.


Aranyember


A GVH szerint ezek különösen azért félrevezető állítások – s emiatt súlyosbító körülményt is jelentenek –, mert kifejezetten sérülékeny, vagyis beteg embereket céloz meg a reklám. Azt ugyanakkor enyhítő körülményként vette számba a versenyhivatal, hogy a Klapka Üzletház hirdetéseket már nem jelentet meg, a termék csak saját honlapján népszerűsíti magát.

Az inhalátor orvostechnikai eszközként van nyilvántartva, vagyis nem lehet gyógyhatásúként hirdetni. A só ellenben semmilyen listán nem szerepel, ami azt jelenti, hogy hétköznapi élelmiszerként kell tekinteni rá. Így azonban a termékkel kapcsolatban közegészségügyi kockázatok is felmerülhetnek, emiatt nem is lehetne forgalmazni.

A GVH megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását. Vagyis aki mégis azt gondolja, hogy megugrik az IQ-ja, ha aranykolloiddal sózza a zsíros kenyerét, az most rendelje meg a terméket. Az aranykolloidot már az ókori kínaiak is életelixírnek tartották az ezüstkolloiddal együtt. Utóbbit a penicillin feltalálásig fertőtlenítőszerként is használták, emellett a víz tartósítására is jó volt. Az orvoslás nem fogadja el egyik anyag jótékony hatását sem, kedélyjavító, koncentrációjavító hatása nem bizonyított. Természetgyógyászok ugyanakkor esküsznek rá.