Rafa Benítez visszatért a Premier League-be

Fotó: AFP / GERARD JULIEN

-

A Real Madridtól való távozása óta munkanélküli spanyol a kiesés elől menekülő Newcastle United edzője lesz.


Rafael Benítezt nevezték ki a péntek délelőtt menesztett vezetőedző, Steve McClaren helyére az angol élvonalban a kiesés elkerüléséért küzdő Newcastle United labdarúgócsapatánál.

„Nagy kihívás lesz nemcsak nekem és a stábomnak, de a játékosoknak, a klubnak és a szurkolóknak is" – mondta pénteken az 55 éves spanyol szakember, aki hároméves szerződést írt alá. Benítez legutóbb a Real Madridot irányította fél évig, a spanyol fővárosból januárban a gyenge eredmények miatt kellett távoznia.

Beníteznek komoly múltja van Angliában: 2004-10 között a Liverpool edzője volt, és a bajnoki címen kívül tulajdonképpen mindent meg is nyert a csapattal. Az első idényében előbb nyert egy FA-kupát és egy BL-döntőt, majd a rákövetkezőben egy angol és egy európai szuperkupát. Utána viszont semmit, cserébe látható túlsúlya és joviális lelkülete miatt állandó céltáblája lett az újságok és a szurkolók vicceinek („a dagadt spanyol pincér”).A korábbi angol szövetségi kapitány, McClaren tavaly nyár óta vezette a Szarkákat, akkor ő is hároméves szerződést írt alá. Az együttes azonban rendkívül gyenge idényrajtot produkált – első nyolc bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt –, s 28 találkozóján mindössze 24 pontot gyűjtött, ezzel a 19., kiesést jelentő helyen áll a Premier League-ben.