Radioaktív-gyanús dobozok keltettek riadalmat Pilisborosjenőn

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-


Radiokaktív sugárzásra utaló jelzéssel ellátott dobozokat találtak a közmunkások szerda késő délelőtt Pilisborosjenőn, egy kápolna közelében; a környéket rövid időre kiürítették, a dobozok tartalma még nem ismert.

A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője, Csámpai Attila elmondta, hogy a körülbelül mécsesnyi dobozok közül a közmunkások négyet bevittek a falugondnoknak, majd riasztották a katasztrófavédelmet. A fővárosi tűzoltók egy mobil laborral együtt vonultak Pilisborosjenőre, ahol a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával biztosítják a polgármesteri hivatal környékét.

A szóvivő közlése szerint elővigyázatosságból 100 méteres sugarú körben biztonsági zónát alakítottak ki, az ezen belül tartózkodó 230 embert - közöttük egy általános iskola tanulóit - távolabbra kísértek vagy másutt helyeztek el.

Mivel az első laboreredmények nem mutattak sugárzást a dobozok környékén, az emberek biztonsága nincs veszélyben, így rövid idő elteltével mindenki visszatérhetett otthonába. A gyerekeket hazaengedték - közölte Csámpai Attila.

A dobozokat az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság (OSSKI) fogja elszállítani, majd tartalmukat megvizsgálni - tette hozzá a szóvivő.