Radioaktív anyag szivárgott a talajba New York mellett

-

Az atomerőmű, ahonnan a trícium a talajba szivárgott, tulajdonosa azzal védekezik, hogy a szivárgásnak nincs se egészségügyi, se biztonsági kockázata a lakosságra nézve. A kormányzó az erőmű bezárását követeli.


Radioaktív anyag szivárgott a talajvízbe New York belvárosától 60 kilométerre, egy atomerőműből - írja a Guardian.


Andrew Cuomo kormányzó azonnali vizsgálatot rendelt el: levelet írt a egészségügyi és környezetvédelmi hatóságoknak, hogy azonnal vizsgálják meg, mekkora veszélyt jelent a környező lakosok egészségére a szivárgás. Az atomerőmű tulajdonosától pedig azt kérte, állítsák le az erőművüket.

A radioaktivitás mértéke az egyik mérőhelyen 65000%-kal ugrott meg: 12,300/liter-ről 8,000,000/liter-re. Az egészségügyi határérték 20,000/liter.

A cég szombati közleményében azt írta, bár a mérések határérték fölött mérik a tríciumot a talajvízben, annak nincs egészségügyi vagy biztonsági kockázata a lakosságra nézve. Hozzáteszik, több ezerszer átlépte már annak mértéke a szövetségi határértéket, mégsem jelentett kockázatot, ráadásul ez nem érinti semmilyen módon az ivóvizet.

Az Indian Point nevű atomerőművet tavaly háromszor is le kellett állítani valamilyen biztonsági kockázat miatt. Az elmúlt években pedig számtalanszor mértek már trícium szivárgást, de a mostani tűnik az elmúlt évek legkomolyabb szivárgásának.