Quintana szakaszgyőzelemmel vette át a vezetést

Fotó: / / /

-

Nairo Quintana nyerte a centenáriumi Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, ezzel az összetettben is átvette a vezetést.


A Montenero di Bisacciából induló, 149 kilométeres hegyi befutós szakaszon egyetlen nagyobb emelkedőt, a Blockhaust kellett megmásznia a mezőnynek. A hegy aljánál bukásba keveredett a verseny esélyesei között számon tartott brit Geraint Thomas, aki egy rosszul parkoló rendőrmotoros miatt esett el több társával együtt, így ötperces hátránnyal ért célba.


A 13 kilométer hosszú emelkedőn a címvédő Vincenzo Nibali első számú kihívója, a kolumbiai Nairo Quintana együttese, a Movistar állt az élre, és az általa diktált tempót alig néhányan tudták tartani. Qunitana először 6,5, majd 5,8, végül 4,4 kilométerrel a cél előtt váltott iramot, ez utóbbit pedig Nibali és az egyébként nagyszerűen tekerő, másodikként célba érő francia Thibaut Pinot sem tudta tartani.

A 2014-es Giro-győztes kolumbiai végül közel félperces előnnyel nyerte a szakaszt, amelyen Pinot mögött a holland Tom Dumoulin végzett a harmadik helyen. Nibali egyperces hátránnyal ötödik lett.

Az összetettben is Quintana, Pinot, Dumoulin a sorrend, az eddigi éllovas luxemburgi Bob Jungels három és fél perces hátránnyal ért célba.


1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:44:51 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 24 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Team Sunweb) azonos idővel


Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 42:06:09 óra
2. Pinot 28 mp h.
3. Dumoulin 30 mp h.