Quaestor-ügy: mit csinálnak a rendőrök?

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A rendőrök nyomoznak – ennél többet azóta nem lehet tudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank ismeretlen tettes ellen feljelentést tett március 10-én a Quaestor-ügyben. Az ORFK a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket. Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint lehetnek házkutatások, meghallgatások, iratbekérések, csak a sajtó nem tudhat róla. Mindenki csak találgat, hogy kik nyomoznak, és miért nem hallgatták még ki a régi-új vezért, Tarsoly Csabát.


Továbbra is budapesti rendőrök nyomoznak a Quaestor-ügyben, a sajtóértesülésekkel ellentétben nem vették át az ügyet vidékiek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a VS.hu megkeresésére.

A hvg.hu írt arról szerda délután, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál először budapesti rendőrök kezdtek el dolgozni az ügyön, tőlük azonban – a portál értesülése szerint – nem tudni, miért, váratlanul elvették az ügyet, és tíz vidéki nyomozónak adták. A rendőröket egy budapesti szállodába költöztették, külön irodát és minden olyan eszközt megkaptak, ami a munkájukhoz szükséges lehet – írta a lap.

A VS.hu ezután kereste meg az ORFK sajtóügyeletét. A kommunikációs szolgálat a felvetésre röviden és tömören azt válaszolta:


Nem igaz.

ORFK Kommunikációs Szolgálat


A rendőrök napok óta szűkszavúan fogalmaznak az ügyben. Legutóbb hétfőn kerestük meg őket, hogy a nyomozásról érdeklődjünk. Akkor ezt a választ kaptuk:


„a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

ORFK Kommunikációs Szolgálat


Nyomozás ismeretlen tettes ellen

Az ügynek, amelyben a Magyar Nemzeti Bank még március 10-én tett feljelentést, továbbra sincs gyanúsítottja. A régi-új vezetőt, Tarsoly Csabát nem hallgatták ki, a Quaestor központi cégét 9 napig irányító tápiósági vállalkozónál, Orgován Bélánál azonban megjelentek a nagykátai rendőrök, legalábbis ezt írta a Magyar Nemzet.

Meghallgatásáról semmit sem lehet tudni, az azonban kiderült, hogy Orgován Béla egyszerű közmunkásból lett Quaestor-vezér. Többször is állt bíróság előtt, főleg vagyon elleni ügyek és testi sértések miatt, de garázdaság, ittas vezetés, rendzavarás, veszélyes fenyegetés, zsarolás is írható a számlájára.

A Blikk azt írta, Orgován Béla 2004-ben, egy söröző előtt megszúrta egy ismerősét, amiért az nem köszönt neki, ezért 4 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

A Népszabadság riportja szerint pedig Orgován Béla sokaknak tartozik a faluban, állítólag még a saját sógorát is többször átverte.


Három ügy, három eset

Néhány héten belül három brókercég ment csődbe Magyarországon. A Buda-Cash bedőlése miatt eddig tíz embert állítottak elő a rendőrök, kilencet gyanúsítottként, egyet tanúként hallgattak ki. Állítólag köztük van Tölgyesi Péter, a Buda-Cash vezérigazgatója is, különösen jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítják.


A Hungária Értékpapír Zrt.-nél négy embert tartóztattak le a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Csak a Quaestornál nem jutottak még el odáig, hogy kihallgassák Tarsoly Csabát, a Quaestor-csoport alapító-vezetőjét. Magyar György ügyvéd szerint ettől függetlenül lehettek meghallgatások, iratbeszerzések, adatlekérések, házkutatások az ügyben, csak a sajtó nem tudhat ezekről.