Quaestor-koalíciót kiáltott a Jobbik a parlamentben

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A szocialisták a fideszesekre próbálják tolni a brókerbotrányt, és fordítva, a Jobbik viszont úgy látja, a két párt titokban együttműködik. A párt azt követeli, kerüljön nyilvánosságra, kik menekíthették ki pénzüket az utolsó pillanatban a bedőlt brókercégből.


Követeljük azok nevét, akik az utolsó időszakban pénzt vagy értékpapírt vettek ki a Quaestortól! – mondta hétfőn a parlamentben Volner János jobbikos képviselő, aki „Quaestor-koalíció” címmel szólalt fel napirend előtt a brókerbotránnyal kapcsolatban. Volner egyebek mellett arról beszélt, hogy a vállalkozásfejlesztési bizottság elnökeként hiába hívta meg a testület hétfői ülésére Matolcsy György jegybankelnököt és Szijjártó Péter külügyminisztert, ők nem jelentek meg.

Volner titkos együttműködést lát a Fidesz és az MSZP között, többek közt azért, mert a szocialista kormányzás idején a Quaestor 16 milliárd forint értékű állami kezességvállalást kapott, az Orbán-kormány viszont nem számoltatta el a céget, sőt, a képviselő szerint „eltussolta az ügyet”. Azóta kiderült, hogy a minisztériumok is tőzsdéztek az állam pénzével – mondta Volner –, miközben a brókercég „sajtpapírokat” adott az embereknek a megtakarításaikért cserébe.

„Egyesek milliárdokat menekítettek el a Quaestortól, miközben a kisemberek pénze odaveszett” – mondta a képviselő, utalva arra, hogy a kormányfő utasítására a minisztériumok háttérintézményei még a Quaestor csődje előtt kivonták a pénzüket a a cégből. A Jobbik arról nyilatkoztatná a képviselőket, hogy ők vagy a családtagjaik vettek-e ki pénzt vagy értékpapírt a botrányban érintett brókercégekből, mielőtt azok összeomlottak volna.

A kormány nevében L. Simon László államtitkár azt mondta: „a leghatározottabban vissza kell utasítania” az ellenzéki képviselő állításait, amelyek szerinte „legalábbis ízléstelenségek”.