Quaestor-botrány: Kósa Lajos bezárná a kiskaput

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A Fidesz ügyvezető alelnöke elismerte, hogy hiba volt közpénzt tartani a Quaestornál, és kijelentette, hogy ezt a jövőben minden állami cégnek meg kell tiltani. Ma ki kell derülnie, hogy a külügy cégén kívül tartott-e még pénzt brókercégnél más állami szervezet.


Kósa Lajos a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában szerdán azt mondta, elkerülte a figyelmüket, hogy a költségvetési szervezetek alá tartozó cégek eddig tarthattak pénzt brókercégeknél, de ezt a kiskaput be kell zárni.

Mint arról korábban már írtunk, az államháztartási törvény szerint a kincstári körbe tartozó szervezetek számláit kötelező az államkincstárnál vezetni, ezt a VS.hu-nak a Kehi is megerősítette:


A hatályos jogszabályok értelmében tehát a minisztériumok a költségvetési pénzeszközeiket kincstári számlán kötelesek tartani.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t az állam hozta létre, felette a tulajdonosi jogokat a külügyminisztérium gyakorolja, amivel gazdálkodik, az közpénz, mégsem tartozik a kincstári körbe. Az MSZP-s Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár ezt egyébként másképp látja, szerinte a kereskedőház igenis a kincstári körbe tartozik.

Ám nem kizárt, hogy olyan intézmények is vezettek számlát brókercégeknél, amelyeknek nem lett volna szabad. A kormány mára ígérte, hogy nyilvánosságra hozza erre vonatkozó vizsgálatának eredményét.


Kósa Lajos a Klubrádiónak arról is beszélt, hogy mindegy, kivel volt jóban Tarsoly Csaba, a korrupciót fel kell számolni.

Tarsoly Csaba Orbán Viktornak küldött levelével kapcsolatban pedig azt mondta, azt még az iktatás előtt küldték el a miniszterelnöknek, ezért lehet, hogy a miniszterelnök még azelőtt válaszolt rá, hogy a pecsét rákerült.