Quaestor-botrány: kiskaput kínál a bankoknak a Fidesz?

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A 444.hu kiszúrt egy érdekes módosító indítványt a Quaestor-ügy kapcsán elfogadott törvény szövegében, ami az érintettek vagyonelkobzásáról rendelkezne.


Az utolsó pillanatban felpuhította a Fidesz azt a törvényjavaslatot, amivel Rogán Antal frakcióvezető szerint elrettentő választ kívántak adni a Buda Cash-hez és a Quaestorhoz köthető brókerbotrányokra. A kedden megszavazott törvény szerint innentől a hitelintézetek, pénzügyi cégek, és azok könyvvizsgálóinak tulajdonosai személyes vagyonukkal is felelnek egy esetleges csőd esetén.


Csakhogy - mint a 444.hu kiszúrta - a törvényhez az utolsó pillanatban beadtak egy módosítót a törvényszöveghez. Eszerint „nem minősül szervezetnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013 . évi CCXXXVII. törvény szerinti hitelintézet és a hitelintézettel szoros kapcsolatban álló vállalkozása, amennyiben a pénzintézet tulajdoni aránya a szoros kapcsolatban álló vállalkozásban eléri az 50 %-ot.”.

Ez azt jelenti, hogy a banki hátterű brókercégek, hitelintézetek vezetőire nem vonatkozik a törvény. A javaslat vitájában Tuzson Bence meg is próbálta magyarázni a módosítást, azzal indokolta, hogy az eredeti szöveg alapján „túl széles kör" került volna a jogszabály hatálya alá.

A 444.hu azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a Quaestornak is van egy bankja, tavaly október óta, mégpedig a Credigen. További részletek itt.