Quaestor-ügy: mostantól a vagyonfelügyelő diktálhat Győrben

Fotó: H. Szabó Sándor

-

Rendeltetésszerűen továbbra is használhatják a Győri ETO FC futballistái a Quaestor tulajdonában álló, zár alá vett stadiont, de mostantól a vagyonfelügyelőé a döntési jog. Egyelőre mindenki bízik abban, hogy lehet majd meccseket játszani később is az ETO Parkban – a hétvégén még biztosan.


Szombaton még biztosan lejátsszák a győri ETO Parkban a Kecskemét elleni bajnokit, hogy utána mi lesz, még senki nem tudja, de mindenki bízik a pozitív végkifejletben. Röviden így összegezhetnénk a Quaestor-ügyben érintett Győri ETO FC helyzetét. Ibolya Tibor főügyész hétfőn este jelentette be a köztévében, hogy vagyonzár alá vették a stadiont és a hozzá kapcsolódó plázát.

Az egész Quaestor-botrány több helyen is nagyon zavaros egyelőre – így például azt sem lehet tudni, mennyi közpénz forog kockán. Egyelőre úgy tűnik, akár a 150 milliárd forintot is elérhette a Quaestor fedezet nélküli kötvénykibocsátása, és mivel a kormány deklarálta, hogy mindenki kárát megtérítené – azokét is, akiknek egyébként nem járna feltétlenül pénz a jogszabályok alapján ilyen esetben –, elvileg ekkora nagyságrendre kellene fedezetet találni.

Az ETO Park (a stadion, a hozzá tartozó – egyébként alacsony kihasználtságú – pláza, valamint a szálloda) a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 17 milliárd forintos hitelével készült el, a beruházás teljes értékét 30 milliárd forintra teszik. (A hitelt még a Gyurcsány-kormány idején adta az MFB, a Fidesz ezt kommunikálva próbálja magától eltolni a botrányt.) Az erősen kérdéses persze, hogy az ingatlanok esetleges értékesítéséből ennyi pénz valaha is befolyhat, a győri önkormányzat például annyit jelzett, hogy a stadiont esetleg tovább működtetné valamilyen formában, a többiről egyelőre semmilyen szó nem esett.


Rendeltetésszerű használat


A VS.hu megkeresésére Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte, az ETO Parkkal együtt mintegy 30 ingatlant, nagyságrendileg ugyanennyi tulajdonrészt, valamint „számos nagy értékű ingóságot” vettek vagyonzár alá. (A parkról a cikk végén, keretes írásunkban olvashat részletesen.) A szóvivő szerint ez a vagyoni rendelkezési jogot függeszti fel az ETO Park esetében is, így „a rendeltetésszerű használatot nem érinti”.

A klubnál információink szerint ennek ellenére egyelőre csak abban biztosak, hogy szombaton még az ETO Parkban fogadják a zöld fehérek a Kecskemétet. Minden más a kijelölt vagyonfelügyelőn múlik, akit egyébként csak a hét végére várnak Győrbe – így még az elképzeléseit sem ismerik. Onnantól, hogy elfoglalja tisztségét, elvileg maga dönthet mindenről. Így egyelőre kérdéses lehet még az is, a létesítményben lehet-e majd koncerteket tartani a jövőben, ez rendeltetésszerű használatnak minősül-e.


Külön-külön működnek majd?


Lesz márciusi fizetés?

Egy győri forrásunk szerint az NB I-es csapat tagjai március 9-én még felvehették fizetésüket, a következő havit április 9-én kellene megkapniuk, de erről sem tudni semmit. Arról sem, ki lesz a Győr új edzője: az ETO FC honlapján interjút közöltek Sasa Stevanovic sportigazgatóval, aki elmondta, Miriuta László és két román segítője hazautaztak, hogy otthon nézzenek új lehetőségek után, Miriutának állítólag a Dinamo Bukaresttől van ajánlata – ha ez a helyzet, aligha marad Győrben.

Úgy tudjuk, az ETO-nál most mindenki abban bízik, hogy az önkormányzat már többször deklarálta: a futball akadémiát, és a korosztályos csapatokat szeretné tovább működtetni, de ez nem menne az NB I-es felnőtt csapat megszüntetésével. Az MLSZ előírása szerint ugyanis egy első osztályú egyesületnek 16 korosztályos csapatot kell működtetnie, az ETO-nál is erre épül az akadémia. De ha esetleg mégis megszűnne a profi futball Győrben, és a csapatot a megyei bajnokságba sorolnák vissza, ott már csak 3 korosztályos csapat maradna, ami nyilvánvalóan az akadémia működésének ellehetetlenüléséhez vezetne.

Egy forrásunk szerint egyébként Győrben többen úgy számolnak: adott esetben a stadion, a pláza és a hotel is eltartaná magát, az MFB-hitelt azonban ilyen körülmények között sem tudnák törleszteni.

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő azt mondta a VS.hu-nak, bíznak abban, hogy az ETO végigjátssza a bajnokságot, és később sem szűnik meg az első osztályú futball a városban. „Mivel az ETO Park a Quaestor Invest, illetve a Quaestor Pénzügyi Zrt. tulajdonában van, nem magánszemélyekében, elvileg nem érinti majd, ha az érintettek magánvagyonát zárolják. De természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a vagyonfelügyelő kinevezése után sok mindenben ő dönthet majd” – mondta Sipos Jenő.

Az ügyben megkerestük a győri önkormányzatot is, további tervei felől érdeklődve, ha válaszai megérkeznek, közölni fogjuk.


Mi is pontosan az ETO park?

Az ETO Park egy olyan többfunkciós komplexum, amelyet elkészültekor modellértékűnek tekintettek a magyar labdarúgásban, sikerreceptnek arra nézve, hogyan lehet kiegészítő funkciókkal ellátva futballstadiont működtetni Magyarországon, az itt régóta megszokott alacsony nézőszámok mellett.

A koncepció lényege az volt, hogy a stadion mellé egy plázát, és egy hotelt is felhúztak – utóbbi egyik oldala éppen a focipályára néz. Az „Élményközpontnak” keresztelt bevásárlóközpontról így fogalmaz a klub honlapja: „olyan családközpontú komplexum, ahol a hagyományos bevásárlóközpontoknál megszokott funkciókon túl kicsik és nagyok is megtalálják a nekik szóló elfoglaltságot, s ezt magas színvonalú szolgáltatásokkal egészítjük ki”.

A stadionhoz természetesen több edzőpályát is magába foglaló komplexum tartozik, valamint a labdarúgó akadémia 100 fős kollégiuma és oktatási intézménye. A fitnesz-, és wellness központot is magába foglaló, 4 csillagos ETO Park hotel pedig „csupán néhány percnyire helyezkedik el a városközponttól és a Győri Ipari Parktól”. „Kézenfekvő megoldás az ideérkező sport csapatok számára is, a sportlétesítmények közelsége miatt”.