PwC: a digitalizációtól és a szakemberhiánytól tartanak az igazgatók

Fotó: Cultura Creative / Alys Tomlinson

-

A magyarországi vezérigazgatók az innovációban és a humánerőforrás fejlesztésében látják a legnagyobb potenciált, kilátásaikra és fejlesztési terveikre hatással van az egyre nagyobb méreteket öltő szakemberhiány, de a digitalizáció is befolyásolja a jövő növekedési lehetőségeit a megkérdezettek szerint – többek között ez derül ki a PwC Magyarország hatodik vezérigazgatói felméréséből.


Idén hatodik alkalommal – globálisan huszadszor – készítette el a PwC Magyarország vezérigazgatói felmérését magyarországi vállalatvezetők körében arról, hogyan látják vállalatuk, iparáguk és az általános üzleti közeg lehetőségeit, kihívásait, problémáit. A felmérésben a PwC szakmai partnere a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) volt.


A növekedés irányai

A cégvezetők hite saját vállalatuk prosperitásában hasonló hazánkban és a világban – derül ki a felmérésből. A globális és a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban viszont már kevésbé bizakodóak a vezetők, 39, illetve 56 százalékos arányban prognosztizálnak bővülést.

A felmérés során a vállalatvezetők arra is választ adtak, hogy mely területeken terveznek fejlesztéseket véghezvinni versenyképességük növelése érdekében. Magyarországon és világszerte is a folyamatos innováció és a humánerőforrás fejlesztése tűnik a jövő kulcsának, a digitális és technológiai képességek szintén fókuszba kerültek. A hazai válaszadók közül az innováció fontosságát leginkább a pénzügyi és az autóipari vállalatok vezetői emelték ki, míg a humánerőforrás fejlesztésének jelentőségét a kiskereskedelemben, illetve a technológiai és távközlési területen hangsúlyozták az átlagosnál nagyobb arányban.


Érezhető szakemberhiány

A szakemberhiány, amely már gyakorlatilag minden céget elért, minden eddiginél nagyobb mértékben aggasztja a vezérigazgatókat. A szakemberhiány kezelésével ma már szinte minden szervezet foglalkozik, ahogy megfogalmazzák azt az elvárást is, hogy a képzett és alkalmazkodásra képes munkaerő rendelkezésre állása kormányzati prioritás kellene, hogy legyen. Emellett a világosan érthető, stabil és hatékony adórendszer iránti igény is hangsúlyosan jelent meg a felmérés során.

A megkérdezett vezetők szerint a problémamegoldás, az együttműködés és az alkalmazkodóképesség a legfontosabb készségek egy ma munkát vállaló képességeivel kapcsolatban mind itthon, mind globálisan. A szakmai hozzáértésen felül kiemelten fontos tulajdonságok a gépek által nem helyettesíthető készségek, amelyek ma még nehezen mérhetőek, de azok, amelyeket a technológia kiválthat a közeljövőben, némileg háttérbe szorulnak, így például a digitális kompetenciák és a matematikai készségek is. A vezérigazgatók szerint a legnagyobb nehézséget a vezetői készségekkel rendelkező, illetve a kreativitásban és az innovációban erős munkatársak megtalálása okozza.


Emberek és gépek

Az elmúlt évek gyors technológiai fejlődését látva a hazai vállalatvezetők sokkal jelentősebb hatásra számítanak a jövőben a technológiaváltozás terén, mint például három évvel ezelőtt, amikor a megkérdezettek 62 százaléka kalkulált azzal, hogy a technológia a jövőben hatással lesz a versenyre. Ma már gyakorlatilag nincs olyan vezető, aki szerint az iparági és az üzletmenetet érintő átalakulások jelentős részénél ne lenne szerepük a digitális technológiáknak a következő években. Véleményük szerint a digitalizáció a közlekedést, a kommunikációt és az autóipart fogja leginkább átalakítani. A magyarországi vezérigazgatók személyes használati szokásaiban is tetten érhető a technológia hatása: jellemző körükben a digitális médiafogyasztás, illetve jó digitális készségekkel rendelkeznek. A fiatalabb generációkkal szemben azonban csak kisebb részük aktív felhasználója a közösségi médiának és vásárol online.

Az elmúlt évek technológiai és biztonsági problémáit tapasztalva a vezérigazgatók úgy gondolják, hogy több tényező is csökkenti majd az érintettek bizalmát a saját iparágukban. Ilyen például az informatikai szolgáltatások zavara vagy kiesése; az üzleti információkat érintő kibertámadások és a személyes adatok kezelésére vonatkozó előírások megsértése is. Felsorakoztak a bizalomvesztési elemek közé a közösségi média használatából eredő kockázatok is.